Ads Top

Stedin en withthegrid installeren innovatieve corrosiesensoren

Stedin start een pilot met withthegrid, een startup die slimme sensoren voor corrosiebewaking heeft ontwikkeld. Onlangs plaatste Stedin twintig sensoren in haar gasnet. De sensoren meten de kwaliteit van de gasleidingen meerdere keren per dag of zelfs continu. Hierdoor hoeven monteurs geen controlemetingen meer te verrichten en komt er meer tijd beschikbaar voor onderhoud en herstel. Alle data wordt gestructureerd opgeslagen en geanalyseerd in een platform.

Een deel van het gasnet bestaat uit stalen leidingen waar een minieme elektrische spanning overheen staat, de zogeheten kathodische bescherming. Deze spanning beschermt de stalen leiding tegen roestvorming en wordt jaarlijks gemeten door monteurs op 10.000 plekken in ons verzorgingsgebied. Als die spanning buiten de gewenste bandbreedte valt dan is er sprake van versnelde roestvorming en leidingdegradatie, die gaslekken tot gevolg kunnen hebben. Paul Mignot, CEO van withthegrid: “Het meten van die spanning wordt nu met de hand gedaan en het leek mij dat dit efficiënter kon door gebruik te maken van sensoren. Dat heb ik verder ontwikkeld en er het bedrijf withthegrid van gemaakt. En nu gaan we de sensor dus toepassen in een pilot met Stedin”.

Stedin verwacht dat er in 2050 geen aardgas meer door haar gasnet loopt. Benaissa el Hammadi, directeur Asset Management van Stedin: “Dat ontslaat ons niet van de verplichting om tot die tijd te kijken hoe wij onze huidige operatie slimmer en goedkoper kunnen uitvoeren. Met de technologie van withthegrid kunnen wij daarin stappen maken”. Maar het mes snijdt volgens el Hammadi aan meer kanten: “We spelen hiermee ook in op het aankomend tekort aan technisch personeel. Met deze sensoren kunnen wij ons schaarse technische personeel op een effectievere manier inzetten.”

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.