Ads Top

World Trade Center Rotterdam binnen drie jaar van energielabel E naar A

De verbouwing van World Trade Center Rotterdam is in volle gang en heeft nu al een uitzonderlijke verduurzamingsslag als gevolg. Begin dit jaar werd verwacht dat het gebouw een sprong van energielabel E naar C zou maken; per heden draagt het hoogbouw-gedeelte het A-label.

Deze sprong is in een relatief kort tijdsbestek gemaakt: slechts drie jaar was er nodig om het gebouw sterk te verduurzamen. Een van de redenen voor de snelle verduurzaming is de innovatieve klimaatbeheersing. De efficiënte luchtzuivering wordt aangedreven door een warmtewiel dat de warmte in het pand hergebruikt, zodat koude buitenlucht minder opgewarmd hoeft te worden. Hoewel het vaker voorkomt dat gerenoveerde gebouwen ook direct verduurzamen, is een revitalisatiesprong op dit niveau en in deze omvang uitzonderlijk voor bouwend Rotterdam. WTC Rotterdam is er trots op binnen drie jaar tijd een doel te hebben bereikt dat aanvankelijk pas voor 2030 was gesteld. Vanaf dat jaar geldt de nieuwe energiewetgeving, waarin alle gebouwen het A-label dienen te dragen.

In 2023 dienen alle kantoorgebouwen in Nederland minimaal een C-label te hebben. Nieuwe wet- en regelgeving sorteert nu voor op minimaal label A in 2030. WTC Rotterdam voldoet reeds aan deze eisen en levert daarmee een belangrijke bijdrage aan een duurzame en groene stad Rotterdam. Hoewel de laagbouw als Rijksmonument buiten beschouwing mag worden gelaten in de beoordeling, ondergaat ook dit gedeelte een verduurzamingsslag: zo krijgen de daken zo’n 100 nieuwe zonnepanelen. Daarbij vervangt LED het huidige lichtplan en wordt bij elk component in de verbouwing voor het duurzame alternatief gekozen.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.