Ads Top

'Miljoenen Nederlanders krijgen last van geluid warmtepomp'

Een deel van de Nederlanders zou in de toekomst ernstige geluidsoverlast van warmtepompen kunnen gaan ervaren. Warmtepompen worden op dit moment door de overheid gezien als een belangrijk alternatief voor de cv-ketel op gas. Maar volgens audioloog Wim Soede van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) kunnen de gevolgen van de bijkomende geluidsoverlast verstrekkend zijn: een hogere bloeddruk, hogere hartslag, stress, slaaptekort en gewichtsverlies.

Het geluid kan oplopen tot 60 á 70 decibel wat kan worden vergeleken met auto’s die op 15 meter afstand langsrijden, meldt VARA Kassa. Omdat het geluid afwijkt van natuurlijk geluid, valt het op en kan het overlast en aantasting van het woongenot veroorzaken.

De Nederlandse Stichting Geluidshinder (NSG) heeft de afgelopen maanden tientallen klachten over geluidshinder door warmtepompen hebben ontvangen. Volgens Erik Roelofsen, voorzitter van de NSG, moet de overheid normen opstellen en de burger beschermen zoals dit nu ook bij geluidsoverlast van industrie, bedrijven en verkeer gebeurt.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.