Ads Top

Energieleverancier neemt met nieuwe campagne 'duurzame' steenkolenboeren op de hak

Mooie mannen met de welbekende knotjes en baarden, een ambachtelijke en rauwe werkomgeving en enthousiast gebruik van woorden als natuurlijk, authentiek en biologisch. Alles wordt uit de kast gehaald in de over the top 'commercial' van het nieuwe bedrijf Organic Energy.

De heren tonen trots verschillende versies van hun product, dat zij met de hand selecteren, liefkozen en zelfs even likken ter kwaliteitstest. Wat ze met veel passie aan de man willen brengen in Nederland? Steenkool.

De satirische video is afkomstig van Vandebron. De duurzame energiespeler wil met de campagne laten zien hoe misleidend en vervuilend de huidige energiemarkt is. Consumenten worden opgeroepen om via een steenkolenchecker te achterhalen waar hun energie vandaan komt.

Wie fronst bij het idee dat steenkool als duurzaam wordt gepresenteerd, heeft terecht argwaan. “En toch is dat momenteel precies wat er gebeurt”, aldus Aart van Veller, medeoprichter van energieplatform Vandebron. “Ironisch genoeg zit in deze spottende anti-reclame meer waarheid dan in veel echte commercials van energiebedrijven. Consumenten worden om de oren geslagen met groen en verantwoord, maar steenkool speelt nog altijd een heimelijke hoofdrol.”

Hoewel inmiddels 69 procent van de Nederlandse huishoudens duurzame energie afneemt, wordt maar 14 procent van alle Nederlandse elektriciteit duurzaam opgewekt. En neemt 50 procent, vaak onbewust, stroom af bij een leverancier die kolenenergie produceert. Door het gebrek aan transparantie in de verwarrende energiemarkt steunen miljoenen mensen zo zonder het te weten de steenkoolindustrie. En dat terwijl het gros wel de bewuste keuze denkt te maken voor duurzaam.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.