Ads Top

'Kolenbesluit Kamp en Dijksma is ramp voor het klimaat'

Het kabinet laat het besluit over de toekomst van de Nederlandse kolencentrales over aan een volgende regering. Dat blijkt uit een brief die minister Henk Kamp (Economische Zaken) donderdag aan de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Alle kolencentrales in Nederland sluiten is te duur en levert te weinig milieuwinst op. De vijf resterende kolencentrales blijven zeker tot 2030 elektriciteit produceren, al dan niet met biomassa. Grenpeace vindt het besluit een ramp.

De rechtbank bepaalde vorig jaar in een zaak aangespannen door Urgenda dat Nederland op dat moment te weinig deed om de uitstoot van broeikasgassen tegen te gaan.

'Minister Kamp en staatssecretaris Dijksma gaan met dit besluit volkomen voorbij aan het Urgenda-vonnis, de klimaatafspraken van Parijs en het brede politieke én maatschappelijke draagvlak voor het sluiten van deze CO2-kanonnen', aldus Willem Wiskerke, campagneleider klimaat en energie bij Greenpeace. De milieuorganisatie wil dat alle kolencentrales voor 1 januari 2020 sluiten.

Het is nu aan de Tweede Kamer om in te grijpen. Een meerderheid in de Tweede Kamer is voor een kolenexit, zegt Wiskerke. De maatschappelijke druk om de centrales te sluiten zal blijven toenemen. De hete aardappel doorschuiven naar een volgend kabinet verandert daar niets aan.

Zonder het sluiten van alle kolencentrales in 2020 gaat Nederland de afgesproken klimaatdoelstellingen niet halen, zo concluderen de klimaatwetenschappers van het NewClimate Institute. Staatssecretaris Dijksma zette dit jaar haar handtekening onder het klimaatakkoord van Parijs, maar zelfs de eerdere toezegging dat de oudere kolencentrales van NUON en RWE gesloten zouden worden, wordt nu niet meer nagekomen.

Opvallend is dat uit het rapport over de gevolgen van het sluiten van kolencentrales, kan worden geconcludeerd dat Nederland het Urgenda-doel van 25 procent minder CO2 in 2020 niet gaat halen. Nederland gaat volgens het rapport in 2020 veel meer stroom exporteren, waardoor de CO2-uitstoot veel hoger blijft dan het kabinet verwacht. Het rapport concludeert ook dat de stijging van de energiekosten bij het sluiten van alle kolencentrales beperkt blijft tot slechts 14 euro per huishouden per jaar en dat de leveringszekerheid geen gevaar loopt.

PvdA-Kamerlid Jan Vos wil overigens dat de eisen voor kolencentrales de komende jaren worden aangescherpt, zodat er in 2020 twee centrales dicht moeten en in 2030 de laatste drie.

1 opmerking:

  1. Als de overheid de kolencentrales sluit dan krijgen ze zeker claims voor gederfde winst van de exploitanten.
    Laat iemand eens uitrekenen wat dat kost.

    BeantwoordenVerwijderen

Mogelijk gemaakt door Blogger.