Ads Top

Havenbedrijf Amsterdam en Eneco samen in Amsterdams windpark

Havenbedrijf Amsterdam en Eneco gaan samenwerken op het gebied van windenergie. Havenbedrijf Amsterdam neemt een belang van 50 procent in het bestaande Eneco-windmolenpark Afrikahaven in het Westelijk Havengebied. Beide bedrijven hebben de ambitie om de opgewekte groene stroom te leveren aan lokale bedrijven en huishoudens. Dat maakten de bedrijven vandaag bekend. Het is een volgende stap in de strategische samenwerking die zij in 2015 sloten om de Amsterdamse haven verder te verduurzamen. Het is de eerste keer dat een havenbedrijf in Nederland een groot belang neemt in een windmolenpark.

Het windpark Afrikahaven telt negen windmolens die samen een hoeveelheid groene stroom opwekken die vergelijkbaar is met het verbruik van zo’n 15.000 huishoudens. Havenbedrijf Amsterdam en Eneco willen de opgewekte groene stroom, die nu nog ‘anoniem’ aan het stroomnet geleverd wordt, koppelen aan bedrijven in het havengebied en inwoners van de stad. Daarnaast is het doel om vraag en aanbod naar duurzame energie goed op elkaar af te stemmen. Als het hard waait kan het voorkomen dat er meer aanbod is naar stroom dan vraag. Als er partijen zijn in de haven die op dat moment flexibel met hun proces om kunnen gaan dan kunnen ze besparingen realiseren op hun energierekening. Zo kan bijvoorbeeld een groot koel/vrieshuis de temperatuur een paar graden lager zetten. De grote volumes in de haven zorgen ervoor dat de transitie naar duurzame energiebronnen beter mogelijk wordt.

Windpark Afrikahaven is het derde project van Eneco en Havenbedrijf Amsterdam. Al eerder zijn in het kader van deze samenwerking het Eneco Windlab en het eerste slimme fietspad gerealiseerd. De verlichting van het fietspad reageert op de aanwezigheid van verkeer en is zelfvoorzienend op basis van zonne- en windenergie. Het WindLab staat sinds mei 2015 in het Westelijk Havengebied naast het windpark Afrikahaven. In het WindLab kunnen leerlingen van groep 7, 8 en brugklassers kennis maken met windenergie, waarbij ze ook de naastgelegen windmolens bezoeken. Inmiddels hebben zo’n 4.000 kinderen een educatief bezoek gebracht aan het windlaboratorium in Amsterdam.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.