Ads Top

D66 presenteert wetsvoorstel Europese klimaatwet

D66-Europarlementariër Gerben-Jan Gerbrandy heeft een dezer dagen het wetsvoorstel voor een Europese klimaatwet (EU Climate Action Regulation). Het wetsvoorstel dekt de uitstoot van broeikasgassen die buiten het Europees CO2-emissiehandelssysteem vallen, zoals uitstoot van transport, afval, landbouw en gebouwen. Bij elkaar zijn deze sectoren verantwoordelijk voor ongeveer 60 procent van de EU broeikasgassenuitstoot.

De hoofdpunten uit het wetsvoorstel zijn:
De door de Europese Commissie voorgestelde uitstootdoelen voor 2030 voor de EU-lidstaten, inclusief die van Nederland, worden niet gewijzigd. Wel moeten lidstaten hun uitstoot sneller terugbrengen.

De wet krijgt een lange termijn emissiedoel van 80 procent uitstootreductie in 2050 om een duidelijk langetermijnvisie voor investeerders te bieden. Alle EU-lidstaten moeten  geleidelijk naar dit langetermijndoel toewerken.

De wet wordt aangepast aan het hogere Europese ambitieniveau voor energiebesparing (op basis van het Commissievoorstel in het “Winterpakket” van eind november om 30 procent, en niet 27 procent Europese energiebesparing te realiseren). D66 geeft prioriteit aan energiebesparing omdat dit niet alleen goed is voor het klimaat, maar ook de energie-afhankelijkheid van Rusland vermindert, banen creëert en energiekosten verlaagt. Door de extra energiebesparing zijn minder opties voor bossenrechten en andere compensatierechten voor landgebruik nodig in de wet.

Om de Centraal- en Oost-Europese EU-lidstaten tegemoet te komen in het sneller reduceren van uitstoot, krijgen energiebesparingsprojecten in deze landen extra financiële steun.

De Europese Commissie presenteerde in juli 2016 een eerste voorstel met CO2-uitstootdoelen voor EU-lidstaten voor de periode 2021-2030. In het voorstel staat dat Nederland de uitstoot met 36 procent moet terugbrengen 2030, ten opzichte van het uitstootniveau in 2005.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.