Ads Top

Zonnefietspad SolaRoad geopend door minister Kamp en gedeputeerde Post

Vandaag vierde Noord-Holland een wereldprimeur: de opening van SolaRoad. Gedeputeerde Post opende samen met minister Kamp al fietsend de eerste meters SolaRoad.

De provincie Noord-Holland, TNO, Imtech en Ooms ontwikkelden samen de eerste weg ter wereld die zonlicht omzet in elektriciteit. Zij deden dit al fietsend op moderne e-bikes.

Minister Kamp samen met Gedeputeerde Post over de eerste meters SolaRoad in Krommenie
Minister Kamp samen met Gedeputeerde Post over de eerste meters SolaRoad in Krommenie

Minister Kamp: "SolaRoad is een schoolvoorbeeld van Nederlandse innovatie. Op weg naar een duurzame energievoorziening zijn dit soort initiatieven precies wat we nodig hebben. Dit kan bovendien een mooi exportproduct worden".

Gedeputeerde Post: “Vandaag is een mijlpaal in de ontwikkeling van SolaRoad. Ik ben trots op de samenwerking en ik kijk uit naar de toekomst, waarin SolaRoad uitgroeit van pilot tot volwaardig marktproduct".

Het proeftracé van een kleine honderd meter bestaat uit betonnen modules van 2,5 bij 3,5 meter. In één rijrichting zijn zonnecellen aangebracht onder een geharde glazen toplaag van ongeveer 1 cm dikte. De andere zijde heeft geen zonnecellen en wordt gebruikt om verschillende toplagen te testen. Hoeveel stroom het pad oplevert, wordt de komende periode getest.

De zonnestroom uit de weg kan worden toegepast voor bijvoorbeeld wegverlichting, verkeersinstallaties, elektrische auto’s (die er overheen rijden) en huishoudens. De komende drie jaar zullen diverse metingen en tests worden uitgevoerd om SolaRoad verder te ontwikkelen. De eerste testresultaten sinds de ingebruikname van het fietspad op 24 oktober 2014 zijn in lijn met de verwachtingen. Er is tot nu toe 140 Kwh aan elektriciteit opgewekt, dat is genoeg energie voor ongeveer 140 wasbeurten.

Een groep van dertig kinderen mocht het pad ook testen. Zij vonden het 'lekker fietsen' maar vooral ook 'cool om over de eerste SolaRoad ter wereld te fietsen'. De kinderen zijn te zien in de nieuwe video van SolaRoad dat vandaag is gelanceerd.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.