Ads Top

Solteq Energy levert nieuwe duurzame water technologie voor Colombia

Op een klein palmeiland, Johnny Cay, in het Caribische gebied wordt een nieuw Nederlandse watertechnologie product geplaatst: een windmolen die zowel water als elektriciteit produceert.

Dit Colombiaanse eiland ligt vlak bij een wat groter eiland San Andrés en er komen jaarlijks 350.000 dagtoeristen. Restaurant faciliteiten zijn er, maar zij moeten het doen zonder elektriciteit en stromend water. Water wordt in flessen aangevoerd en het eten, voornamelijk vis, in de restaurants worden met staven ijs zo goed mogelijk vers gehouden.

Het eiland is een natuurreservaat, prachtige koralen en bijzondere leguanen zijn er te bewonderen. Coralina, de Colombiaanse organisatie die voor het eiland verantwoordelijk is, wil graag op volledig duurzame wijze water en elektriciteit opwekken.

Solteq Energy bv, een Nederlandse innovatieve start-up, heeft een nieuw type windmolen ontworpen dat de windenergie direct in hoge druk omzet en hiermee drinkwater produceert via een reverse osmosis ontziltingsinstallatie. Omdat wind variabel is wordt de extra energie bij sterkere wind omgezet in elektriciteit. Daarmee wordt het eiland zelfvoorzienend zonder dat het op een netwerk is aangesloten.

Het nieuwe concept wordt eerst begin volgende jaar geplaatst op een terrein in Leeuwarden dat speciaal bedoeld is voor nieuwe water en energie technologieën.
Een groep Nederlandse bedrijven is gevormd om dit te produceren: Lenntech, specialist in water technologie, Hydroton, specialist in hydraulische oplossingen, Hoekstra-Suwald specialist in renovatie en installatie van windmolens en Solteq Energy specialist in duurzame energie en watertechnologie. De Technische Universiteit van Delft, Civiele Technologie, afd. Watertechnologie, verleend steun aan de groep met opgedane kennis uit een vijfjarig onderzoek naar zon- en wind gevoede waterontzilting installaties.

De groep verwacht binnen twee jaar een export omzet te bereiken die het vijfvoudige van het subsidiebedrag is: Jaarlijks wordt alleen al in het Caribische gebied voor 60.000 m3/dag waterontziltingsinstallaties gebouwd. Dat is 6.000 maal de capaciteit van de nu te bouwen pilot installaties in Leeuwarden en Johnny Cay.

In de hele wereld wordt 60% van het drinkwater geproduceerd door middel van reverse osmosis technologieën daarbij wordt voornamelijk gebruik maakt van elektriciteit die met dure fossiele brandstof is opgewekt.

Het concept van Solteq Energy zorgt voor een volledig duurzame oplossing die ook nog eens ongeveer de helft goedkoper is. En de gecombineerde water- en elektriciteitsproductie is ook toepasbaar in afgelegen gebieden die geen elektriciteitsnet hebben.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.