Ads Top

Nederlandse bedrijven slaan handen ineen voor schone energie

Deze maand zijn YARD ENERGY en ABN AMRO een samenwerkingsverband aangegaan voor het bouwen van windparken. YARD ENERGY draagt zorg voor het project management en de bedrijfsvoering van de windparken. ABN AMRO neemt, samen met co-investeerder YARD ENERGY, de financiële structurering voor haar rekening en verstrekt flexibel kapitaal voor de projecten.

De eerste gezamenlijke investering wordt gedaan in een tweetal parken gelegen in midden Finland. Het gezamenlijk opgewekt vermogen van deze parken bedraagt straks 27,5 MW. De windturbines worden geleverd door Lagerwey. Een 100% Nederlandse fabrikant met een jarenlange ervaring in het leveren van uiterst betrouwbare en duurzame windturbines. Jaap Roggeveen van Principal Finance ABN AMRO: “Als bank willen wij op een economisch verantwoorde wijze bijdragen aan een duurzame toekomst. Tegelijk willen wij onze klanten ondersteunen in hun ambities. Deze samenwerking is een mooi voorbeeld van hoe dit kan.”

De innovatieve kapitaalverschaffing van de bank via een equity co-participatie structuur maakt het mogelijk voor YARD ENERGY om snel te starten. Geert Hein Verbeek, CEO YARD ENERGY: “De samenwerking met ABN AMRO is een belangrijke stap in het realiseren van onze groeistrategie de komende jaren, die voorziet in het opwekken van ruim 60 MW aan schone energie in Finland in 2016.” De windturbines van Lagerwey zijn voorzien van de meest innovatieve technieken. Zo leidt het ‘Modular Steel Tower concept’ tot de realisatie van windturbines met een ashoogte van maar liefst 135 meter. Op deze hoogte is er sprake van een aanzienlijk hogere energieopbrengst en dus lagere elektriciteitskosten.

Aart van de Pol, CEO van Lagerwey vertelt: “Lagerwey is trots op deze prachtige order. We zijn in Nederland de enige multi-MW-windturbine producent. Na jarenlang hard werken om de turbines aan onze eigen hoge standaarden te laten voldoen, kunnen we nu gaan starten met serieproductie”. De bouw van het eerste Finse windturbinepark is inmiddels gestart. Medio 2015 zullen de eerste windturbines al energie aan het net leveren. ABN AMRO en YARD ENERGY bekijken actief welke aanvullende kansen voor verdere samenwerking er op het vlak van schone energie kunnen worden gecreëerd.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.