Ads Top

Gate terminal tekent project-financieringsovereenkomst

Gate terminal (hoofdaandeelhouders Gasunie en Vopak) heeft een financieringsovereenkomst heeft afgesloten met de Europese Investeringsbank (EIB) en vier andere banken die al deel uitmaken van het syndicaat van tien internationale banken dat eerder een langlopend krediet heeft verstrekt aan Gate terminal. Deze additionele financieringsovereenkomst ondersteunt de financiering van de uitbreiding van de Liquefied Natural Gas (LNG) ‘break bulk’ infrastructuur en diensten op Gate terminal in de haven van Rotterdam.

De investering in deze ‘break bulk’ infrastructuur werd aangekondigd op 3 juli 2014 en zal naar verwachting een impuls geven aan het gebruik van LNG als een schonere brandstof voor de transportsector in Nederland en Noordwest-Europa. De nieuwe infrastructuur zal worden aangelegd naast Gate terminal. Sinds 2011 maakt de terminal de LNG-import van overzee in Europa mogelijk en draagt daarmee bij aan de diversificatie van de gasvoorziening en de vergroting van de leveringszekerheid.

De nieuwe financieringsovereenkomst is een aanvulling van 76 miljoen euro op Gate terminal’s bestaande financieringsprogramma van langlopende schulden van 750 miljoen die in 2008 werd aangegaan.

De start van de bouw van de nieuwe break bulk infrastructuur staat later dit jaar gepland. De oplevering van de installatie en de start van de eerste dienstverlening staan gepland voor de eerste helft van 2016. Gate terminal zal worden uitgebreid met een extra havenbekken. Het havenbekken zal gefinancierd worden door de Haven van Rotterdam, en zal met een maximum capaciteit van 280 slots per jaar, de distributie van LNG voor kleinschalig gebruik mogelijk maken. Als launching customer speelt Shell een belangrijke rol in de verwezenlijking van dit project.

In januari 2014 startte Gate met succes een laadstation voor tankwagens en containers met een totale capaciteit van 5.000 tankwagens per jaar. De nieuwe break bulk installatie zal bijdragen aan de verdere ontwikkeling van de terminal als knooppunt van waaruit export van LNG naar andere delen van Europa en de rest van de wereld kan plaatsvinden.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.