Ads Top

Lokaal duurzaam roept Kamp op tot actie in postcoderoosregeling

De postcoderoosregeling heeft nog één kans om te overleven. Alleen als het rendement op gezamenlijk opgewekte duurzame energie verbetert, wordt de regeling een succes. De laatste optie om dat te realiseren, is de energiebelastingkorting te verhogen. Dat wasde belangrijkste conclusie op het landelijke Evenement HIER opgewekt dat vrijdag werd gehouden in Den Haag; het grootste evenement voor en door lokale duurzame energie-initiatieven in Nederland. Het Evenement HIER opgewekt is 'powered by Greenchoice'.

Zo'n 900 vertegenwoordigers van energie-initiatieven, gemeenten en provincies, woningcorporaties, netbeheerders en energiebedrijven kwamen bij elkaar om te leren, kennis te delen en te ontmoeten. =

De afgelopen maanden is heel hard een oplossing gezocht voor een aantal knelpunten in de postcoderoosregeling. E-Decentraal/ODE heeft veelvuldig overleg gevoerd met het Ministerie van Economische Zaken en het Ministerie van Financiën. De vele kritiek op de complexiteit en haalbaarheid krijgt gelukkig ook navolging in de politiek:
- De garantieperiode voor de regeling wordt verlengd van 10 naar 15 jaar.
- De dure tweede aansluiting voor de opwekinstallatie is in veel gevallen niet meer nodig.
- Voor het heikele punt van de dubbele btw-heffing blijken er oplossingen.
Deze oplossingen kunnen een positief effect hebben op de businesscase, maar leveren te weinig op voor een acceptabel positief rendement.

Er is inmiddels aan veel knoppen gedraaid om de postcoderoosregeling te verbeteren, maar nog steeds is het rendement te laag. De laatste optie is om de energiebelastingkorting te verhogen. Zonder acceptabel rendement gaat de postcoderoosregeling geen succesvolle projecten opleveren.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.