Ads Top

Waterschappen halen nog meer energie uit afvalwater dankzij innovatieve slibgistingstechnologieën

Waterschap Zuiderzeeland en het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard willen de biogasproductie op hun afvalwaterzuiveringsinstallaties maximaliseren. De komende maanden werken zij aan pilotprojecten waarbij ze twee verschillende slibgistingstechnologieën van Royal HaskoningDHV testen.
 
De nieuwe methodes verminderen de hoeveelheid slib die overblijft uit het afvalwaterzuiveringsproces. De innovatieve slibgistingstechnologieën Themista® en Ephyra®, maken het mogelijk om het slib verder te vergisten, wat weer meer bigogas –Waterschapsenergie- oplevert. Deze energie gebruiken de waterschappen op hun afvalwaterzuiveringsinstallaties.
De systemen van Royal HaskoningDHV onderscheiden zich door hoge efficiency, robuustheid en lage exploitatiekosten.

Beide waterschappen werken in deze pilot samen met Royal HaskoningDHV en Logisticon Water Treatment. Zij krijgen ondersteuning van TU Delft, Endress+Hauser en STOWA.

In de pilotinstallaties onderzoeken de partners beide innovaties op semi technische schaal (circa 20 m3). Deze staan bij de slibvergisters op de afvalwaterzuiveringsinstallaties in Tollebeek en Kralingseveer in Capelle aan den IJssel. Zowel de technische als de financiële haalbaarheid van beide technologieën wordt onderzocht.

Met behulp van de proefinstallaties onderzoeken de waterschappen hoe zij meer energie uit het zuiveringsslib kunnen halen. Zodat het zuiveren van afvalwater efficiënter en goedkoper kan. Wanneer de waterschappen hierin slagen voldoen zij aan het Klimaatakkoord en de Meerjarenafspraken Energie-efficiency 3.

Naast energierendement en kostenvermindering, is ook kennis opdoen één van de doelstellingen van de samenwerkingspartners. Het onderzoek past goed in de energiestrategie van de waterschappen en wordt gefinancierd door alle deelnemende partijen. Daarnaast is voor de pilot een TKI subsidie toegekend en voor de uiteindelijke uitvoering een LIFE+ subsidie.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.