Ads Top

TU Delft bouwt stroomraam en energievlieger

Studenten van de TU Delft gaan met geld uit een nieuw fonds een stroomraam bouwen en energie-opwekkende vliegers zo verbeteren dat ze 24 uur per dag in touw kunnen zijn. De middelen zijn afkomstig uit het Delft Energy Initiative Fonds, bedoeld om innovatieve risicovolle ideeën over het opwekken, opslaan en besparen van energie uit te werken naar prototypes en commerciële producten. Het fonds is bestemd voor studenten en medewerkers van de TU Delft en bevat naast financiering ook deelname in het LaunchLab-programma van incubator Yes!Delft. De twee projecten zijn gekozen uit zeven bijzondere en innovatieve ideeën.

Een stroomraam – of Luminescent Solar Concentrator – is een raam waarop een folie van luminescerend materiaal zonlicht opvangt en verspreidt naar de raamranden waar de lichtdeeltjes door smalle zonnepanelen worden omgezet in elektriciteit. Student Koen Hooning en collega’s van de onderzoeksgroep Luminescent Materials van de faculteit Technische Natuurwetenschappen hebben nieuwe materialen gevonden die het rendement van de stroomramen met een factor vijf kunnen verbeteren. Daarmee kunnen ze wat betreft kosten en rendement concurreren met dunne filmzonnecellen. Met behulp van een prototype van 10 bij 10 centimeter kunnen Hooning en collega's  de nieuwe materialen testen.

TU Delft studenten Joost Krikenier en Rolf van der Vlugt willen de door duurzaamheidsprof Wubbo Ockels, onderzoeker Roland Schmehl en hun team ontwikkelde energievlieger verder ontwikkelen tot commercieel product. Met de middelen van het Delft Energy Initiative Fonds willen ze de vlieger geschikt maken om 24 uur per dag stroom op te wekken. Hiervoor is onder meer nodig dat de controle-eenheid vlak onder de vlieger zelf energie produceert om te kunnen functioneren. Ook is nieuwe software nodig om de vlieger te kunnen aanpassen aan veranderingen in windkracht en windrichting. De studenten willen de verbeterde vlieger deze zomer op een aantal festivals grootschalig demonstreren.  


1 opmerking:

  1. Maar nog steeds geen warmte:

    http://klimaatkombi.nl/Energie/De%20zon%20stuurt%20geen%20rekening.html

    BeantwoordenVerwijderen

Mogelijk gemaakt door Blogger.