Ads Top

Kamp: ‘Hoog tijd voor Europese aanpak duurzame energie’

Om te zorgen voor meer schone en betaalbare energie in Europa, moeten we samen aan de slag. Het is hoog tijd voor een gezamenlijke Europese aanpak voor duurzame energie. Dat zei minister Kamp van Economische Zaken (EZ) vrijdag 1 februari 2013 op een energieseminar in Berlijn waar ook bondskanselier Merkel en eurocommissaris Oettinger van energie spraken.

'Het is logisch dat elk land zich wil verzekeren van voldoende en schone energie. Maar we moeten in Europa wel samen zoeken naar de beste manier om daar voor te zorgen,' aldus de bewindsman. ' Doen we het allemaal op ons eigen houtje, dan knippen we de interne markt op in stukjes en is de consument uiteindelijk duurder uit.'  De energiemarkten van Nederland, Duitsland en omringende landen is sterk verweven. Tegelijkertijd hebben deze landen allemaal verschillende manieren om het opwekken van duurzame energie te stimuleren. Gevolg is dat bedrijven daar investeren waar ze de meeste subsidie kunnen krijgen, en niet daar waar de zon het felst schijnt of de wind het hardst waait.

Volgens de Europese Commissie kan jaarlijks tien miljard euro aan subsidies worden bespaard met een gezamenlijke Europese markt voor duurzame energie. De productie van duurzame energieverplaatst zich dan vanzelf naar de landen waar dat het meest efficiënt is. Zo is zonne-energie in Zuid-Europa twee keer zo efficiënt als in Duitsland en Nederland omdat de zon daar meer en intensiever schijnt. In Ierland is wind op land door de harde wind een derde tot de helft goedkoper dan in Nederland en Duitsland.

1 opmerking:

Mogelijk gemaakt door Blogger.