Ads Top

Steeds beter inzicht in energieverbruik dankzij slimme meter

Steeds meer mensen houden hun energieverbruik dagelijks in de gaten met behulp van een slimme energiemeter. Consumenten zijn blij met het inzicht in de energiekosten dat zo'n meter biedt. Naar verwachting hebben een half miljoen huishoudens eind dit jaar een slimme meter.
Dat schrijf minister Kamp van Economische Zaken (EZ) vandaag aan de Kamer op basis van een externe link: voorlopige evaluatie van het gebruik van de slimme meter. Naast AgentschapNL, onderdeel van het ministerie van EZ, werkte ook de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) mee aan de evaluatie
"Dankzij de slimme meter krijgen mensen inzicht in wat ze verbruiken. Daardoor kunnen mensen makkelijker energie besparen en daarmee hun energierekening verlagen. Een goede zaak voor zowel de consument als het milieu", aldus minister Kamp. "Daarnaast zorgt het voor minder administratieve lasten bij het doorgeven van meterstanden. Daar profiteren de energiebedrijven en netwerkbeheerders van".
De slimme meter meet alleen het energieverbruik, er valt niet af te lezen of mensen thuis zijn en of er bepaalde apparaten zijn ingeschakeld of niet. Bij nieuwbouw wordt de slimme meter standaard geïnstalleerd. Mensen die in bestaande huizen wonen kunnen hun energiebedrijf vragen een slimme meter te plaatsen.
Volgens de NMa maken consumenten nauwelijks bezwaar tegen het plaatsen van de slimme meters of het op afstand uitlezen van de meetstanden. De NMa vindt ook dat energieleveranciers en regionale netbeheerders consumenten beter en actiever kunnen informeren over de vele mogelijkheden die de slimme meter biedt.


1 opmerking:

  1. Als je zonnepanelen hebt, laat je oude farris meter niet van je afpakken, deze geeft de meest eerlijke saldering.
    Zonder de bemoeienis van de net beheerder. Je bent niet verplicht tot het toestaan van een slimme meter.

    BeantwoordenVerwijderen

Mogelijk gemaakt door Blogger.