Ads Top

Canadees-Nederlands hightech consortium innoveert olie en gasindustrie

Een hogere opbrengst en vermindering van de effecten op het milieu in de Noord-Amerikaanse olie- en gasindustrie zijn de focus van een nieuw internationaal consortium dat op 1 februari is opgericht. Het consortium brengt diepgaande Canadese kennis van oliewinning samen met Nederlandse high tech kennis om geavanceerde technologieën te ontwikkelen en in te zetten in de olie- en gasindustrie. Het realiseren van een toename van de olieproductie heeft een potentiële economische impact van miljarden dollars.
Het consortium richt zich met name op de Canadese olievelden in de grensregio van Alberta en Saskatchewan die onder andere kampen met zeer lage opbrengstpercentages en een hoog waterverbruik. Om bewezen state-of-the-art sensortechnologie succesvol in te zetten onder de unieke omstandigheden van deze oliereservoirs, kan het consortium de kennis aanwenden van de twee universiteiten en de Research Council van Saskatchewan. Deze kennisinstituten beschikken over essentiële kennis door hun jarenlange onderzoek in de Canadese olie- en gasindustrie.
'Van de 45 miljard vaten aan oliereserves van Saskatchewan bestaan ca. 25 miljard uit zware olie die moeilijk kan worden geëxploiteerd,' benadrukt Malcolm Wilson, CEO van het Petroleum Technology Research Centre. 'Wij weten dat de opbrengst in velden met zware olie gemiddeld 8% bedraagt. Door met behulp van koud water een mengsel van olie en zand te winnen neemt de opbrengst toe. Dit laat ruimtes achter in het reservoir die we beter moeten begrijpen om meer olie te kunnen winnen. Sensoren zullen ons daarbij helpen. Eind 2012 hebben wij in een experiment al aangetoond dat Nederlandse microsensoren door reservoirs met zware olie kunnen dringen en in potentie de kenmerken van deze ruimtes kunnen meten.'
De oprichting van het consortium is het resultaat van een tweedaagse workshop die is georganiseerd door het PTRC/INCAS3 Innovation Centre (kortweg PI Innovation Centre). Deelnemers waren de Universiteiten van Regina en Saskatchewan, de Rijksuniversiteit Groningen, de Technische Universiteit Eindhoven en de Saskatchewan Research Council en er was input vanuit de olie- en gasmaatschappijen. In de workshop zijn de belangrijkste kansen geïdentificeerd om de oliewinning te verbeteren en de effecten op het milieu te beperken.
Het nieuwe consortium gaat projecten ontwikkelen om de samenwerking tussen alle partners, zowel in Europa als in Canada, ten volle te benutten. Daarnaast wordt gericht financiering opgezet voor de ontwikkeling en inzet (RD&D) van commerciële toepassingen.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.