Ads Top

Partners slaan handen ineen voor Aardwarmte Rotterdam

Op 1 december 2012 is een samenwerkingsovereenkomst ondertekend voor de ontwikkeling van aardwarmteprojecten in de regio Rotterdam. De samenwerkende partijen zijn Eneco, E.ON Benelux,  Hydreco GeoMEC en Visser & Smit Hanab. Zij hebben de afgelopen tijd verschillende opsporingsvergunningen aangevraagd in de regio Rotterdam en hebben besloten de handen ineen te slaan.

Het onderzoek naar de mogelijkheden van aardwarmte in Rotterdam maakt onderdeel uit van het programma Duurzaam van de gemeente Rotterdam en draagt bij aan de doelstellingen van het Rotterdam Climate Initiative.

Aardwarmte is warmte die uit de bodem gehaald kan worden om woningen, tuinbouwkassen of industrieën op een duurzame manier te verwarmen. Het is een duurzame vorm van energie omdat er geen fossiele brandstoffen worden gebruikt en daarmee de uitstoot van CO2 zeer beperkt blijft.
De Rijksoverheid heeft onlangs besloten deze opsporingsvergunningen voor de regio Rotterdam te verlenen. Een opsporingsvergunning geeft het recht onderzoek te doen naar geschikte aardwarmtelocaties en het doen van een eerste boring naar de bron. Wanneer de bron voldoende productief blijkt te zijn, kan een winningsvergunning aangevraagd worden. Het onderzoeksgebied omvat naast Rotterdam ook Rozenburg, Vlaardingen en Schiedam.

Het doel is om door middel van één of meerdere geothermische bronnen warmte te gaan leveren aan industrie, tuinders en/of consumenten via bestaande of nieuw te realiseren warmtenetwerken in de regio Rotterdam. Met een gemiddelde bron kunnen ongeveer 4.000 woningen worden verwarmd.
De partners onderzoeken met steun van de provincie of het technisch en financieel haalbaar is om aardwarmte toe te passen in deze regio. Op dit moment is de samenwerking in haar planfase. Verder onderzoek moet uitwijzen wat de concrete mogelijkheden voor aardwarmte in de regio zijn. De samenwerkende partijen stemmen op dit moment vraag en aanbod op elkaar af.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.