Ads Top

Korting op grondprijs voor energiezuinige bouw

Corporaties die energiezuinige sociale huur- of koopwoningen willen bouwen kunnen een korting op de grondprijs krijgen van de gemeente. De woningen moeten dan een lagere energieprestatiecoëfficiënt (EPC) hebben dan de geldende, landelijke norm. Met de EPC is het mogelijk om te meten hoe energiezuinig een woning is. Hoe lager de EPC, hoe zuiniger de woning. Landelijk ligt de EPC-eis uit het Bouwbesluit op 0,6. Als Tilburgse sociale nieuwbouw daar minimaal 0,2 onder zit, krijgt de corporatie een korting op de grondprijs van 7500 euro. Sociale woningbouw is woningbouw bedoelt voor mensen die niet in staat zijn om zelfstandig een woning te huren of te kopen. De aanpassingen zijn opgenomen in de nota Grondbeleid en het kader Grondprijzen 2013. Die worden op 18 maart door het college aan de raad voorgelegd.
De kosten voor energie vormen een steeds groter aandeel binnen de totale woonlasten. Door energiebesparing en toepassing van duurzame energie wordt de verbranding van fossiele brandstoffen beperkt. Dit zorgt voor een vermindering van uitstoot van CO2. Dit is nodig om klimaatverandering tegen te gaan. De Tilburgse corporaties maakten al eerder met de gemeente afspraken om de bestaande huurwoningen energiezuiniger te maken. Dat hebben ze nu ook gedaan voor nieuwbouw met de korting op de grondprijs. In 2045 wil Tilburg klimaatneutraal zijn. Dat betekent dat de stad vanaf dat moment netto geen CO2 of andere broeikasgassen meer uitstoot.
Wethouder Berend de Vries van Milieu: "Door de steeds verder stijgende energieprijzen en slecht geïsoleerde huizen wordt de energierekening voor veel gezinnen, zowel in een koop - als huurwoningen, inmiddels onbetaalbaar. Dat is een slechte ontwikkeling en die moeten we dan ook zo snel mogelijk een halt toeroepen. Daar hebben we de hulp voor nodig van de corporaties. Daarom hebben we er als college voor gekozen de nieuwbouw van energiezuinige sociale koop- en huurwoningen via een korting op de grondprijs te stimuleren".

1 opmerking:

  1. Doekje voor het bloeden,het is al vijf jaar bekend dat de epc naar 0.5 moet in 2013. het is alleen een middel van de gemeenten om nu te kunnen verantwoorden waarom ze nu geen €250 m2 meer hoeven te vragen.
    En de buurman wel toen die het w betaalde, een jaar gelden.
    de lucht loop er uit dat is het.
    Graaiers.

    BeantwoordenVerwijderen

Mogelijk gemaakt door Blogger.