Ads Top

Provincie Groningen wil commissie die veiligheid regio aardbevingen onderzoekt

Een commissie van wijzen is nodig om te kijken wat er voor het gebied met de aardbevingen in Noord-Groningen gedaan kan worden. Dat vindt het college van Gedeputeerde Staten van de provincie Groningen. Ook zegt het college het jammer te vinden dat er door het Rijk op korte termijn geen helderheid wordt gegegeven over aanpassingen in de gaswinning, om de kans op zwaardere aardbevingen te verkleinen.
Op 14 februari is in de Tweede Kamer gedebatteerd met minister van Economische Zaken Henk Kamp over de gevolgen van de gaswinning in de provincie. Door verschillende politieke partijen zijn moties ingediend om te zorgen dat er sneller duidelijkheid komt over de aanpak van de aardbevingen, veroorzaakt door het winnen van gas.

1 opmerking:

 1. Wat gek dat je niemand hoort over de combinatie grondverzakking en windmolens. Groningen is vanwege beide beroemd, of berucht.

  Groningen haalt Google met vier woorden: aardschokken, grondverzakking, gaswinning en windmolens.

  Het is bekend dat er nogal wat eisen worden gesteld aan de stabiliteit van windmolen masten. Ze moeten zo goed mogelijk (exact)loodrecht staan om problemen aan de rotor en lagers in de cabine te voorkomen.

  De minste of geringste afwijking aan de loodrecht stand zorgt er namelijk voor de de lagers en tandwielen de kans lopen op overmatige slijtage met, door de ontwikkeling van veel warmte, kans op brand in de cabine.

  De grondverzakkingen worden hoofdzakelijk veroorzaakt door aardgaswinning.

  Het onderwerp speelt nu extra vanwege de voorgenomen bouw van een windmolenpark bij Veendam.
  Op exact dezelfde plaats gaat de NAM een oude gasput opnieuw activeren.

  Dat deze gaswinning op termijn ernstige gevolgen voor het windmolenpark kan hebben staat nu al vast, maar kennelijk komt het de autoriteiten niet goed uit door daar nu al over te praten.

  BeantwoordenVerwijderen

Mogelijk gemaakt door Blogger.