Ads Top

Recordjaar voor Groene Energiefabriek Meerlanden

De verwerking van GFT van huishoudens en bedrijven in de Groene Energiefabriek van Meerlanden in Rijsenhout heeft in 2017 een  recordopbrengst aan groengas opgeleverd. Uit de 55.000 ton verwerkte GFT werd 2,6 miljoen kuub groengas gehaald. Een equivalent van 38 miljoen autokilometers of het gemiddeld jaarlijks gasverbruik van bijna 1800 huishoudens.

Gert-Jan Klaasse Bos, manager Vergisting en Compostering bij Meerlanden, is trots op zijn team en op de fabriek:“De hoeveelheid en kwaliteit van het groenafval dat we in de regio inzamelden was het afgelopen jaar erg goed. Vooral de kliekjes en etensresten leverden veel energie op. Daarnaast kende de fabriek een goede performance in 2017 met erg weinig storingen. Toch gaan mijn team en ik samen met de bewoners en bedrijven de uitdaging aan om dit record het komend jaar te verbreken!”

Naast groengas haalt Meerlanden ook andere waardevolle producten uit het GFT van huishoudens en bedrijven. Bekend is de compost, dat onder de naam MeerCompost, zijn weg vindt naar sier- en moestuinen en bollenkwekers in de regio. Daarnaast wekt de fabriek ook CO₂, warmte en water op. CO₂ is een groeibevorderaar in de tuinbouw. Met de warmte worden kassen en bedrijven in de omgeving verwarmd. Het water, dat ontstaat bij de warmtelevering, gebruikt Meerlanden bij het bestrijden van gladheid in de winter, in de veegmachines die de straten schoonhouden en bij het gifvrij bestrijden van onkruid.

De Groene Energiefabriek in Rijsenhout laat zien dat Meerlanden samen met partners werkt aan een regionale circulaire economie. Met bedrijven, onderzoeksinstellingen en gemeenten kijkt Meerlanden constant naar nieuwe mogelijkheden om stromen uit GFT als grondstof te gebruiken voor nieuwe producten.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.