Ads Top

Westland wil experimenteren met nieuw elektriciteitsmodel

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) wil netbeheerder Westland toestemming geven om te experimenteren met het Smart Grid Westland-model (SGW).

Deelnemers aan dit experiment betalen geen hoog netwerktarief wanneer zij meer elektriciteit verbruiken dan zij vooraf met de netbeheerder hadden afgesproken. Dat kan alleen op het moment dat er voldoende ruimte is in het net van Westland. Zo kan de beschikbare capaciteit in het net van Westland efficiënter worden gebruikt. Bovendien kunnen pieken in de belasting van het net waarschijnlijk beter worden gespreid. Daardoor is verzwaring van het net minder snel nodig.

Het experiment levert onder meer inzicht in efficiënt netgebruik. Bijvoorbeeld door de manier waarop afnemers kunnen inspelen op pieken in het aanbod van elektriciteit, wanneer de energieprijzen lager zijn. In de toekomst zal dit vaker voorkomen door de toename van zonne- en windenergie. Op die manier kan het experiment volgens de ACM dan ook bijdragen aan de energietransitie.

Om het experiment mogelijk te maken, is de ACM van plan om Westland tijdelijk ontheffing te verlenen van een aantal spelregels op de elektriciteitsmarkt.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.