Ads Top

Grote politieke belangstelling voor Groningers die zelf energie opwekken

Op woensdag 12  september trekken Statenleden de provincie in om Groningers te ontmoeten die zelf energie opwekken. De excursie wordt georganiseerd door de Natuur- en Milieufederatie, Groninger Dorpen, Groninger Energie Koepel en Grunneger Power. Statenleden van bijna alle politieke partijen bezoeken een zonnedak in Garnwerd en Zonnepark Vierverlaten van Grunneger Power dat met 7.777 zonnepanelen het grootste coöperatieve park van Nederland is.

Zonnepark Vierverlaten, te vinden in Hoogkerk, was het grootste coöperatieve project in de provincie van 2017. Bijzonder is de samenwerking tussen de gemeente Groningen en stadscoöperatie Grunneger Power. Het zonnepark is voorgefinancierd door de gemeente en wordt vervolgens via de coöperatie her-gefinancierd door burgers. Op deze manier is al meer dan de helft van de panelen in handen van burgers zelf. Sinds augustus j.l. is het voor ondernemers ook mogelijk om te investeren. Jaarlijks organiseert Grunneger Power momenten waarop burgers en bedrijven samen met hun medewerkers hun eigen zonnepanelen kunnen bekijken. Een voorbeeld hiervan is de aankomende verjaardag van het zonnepark, op 20 September.

De provincie Groningen loopt voorop als het gaat om het coöperatief opwekken van energie. Rekening houdend met het aantal inwoners zijn in Groningen relatief veel energiecoöperaties. In Stad zijn een aantal nieuwe ‘wijkcoöperaties’ ontstaan die samenwerken met Grunneger Power. Mede door de oprichting van Vierverlaten is in Groningen het meeste collectieve zonvermogen bijgeplaatst in 2017. Deze groei kan verklaard worden door de regionale samenwerking van coöperaties in het ommeland en Grunneger Power, die via de Groninger Energie Koepel (GrEK) opgebouwde kennis en ervaring met elkaar delen en ondersteuning van provincies en gemeenten.

Op woensdagochtend 12 september trekken Statenleden Stad en ommeland in om te onderzoeken hoe ze deze succesvolle samenwerking kunnen voortzetten. De excursie voor de Statenleden is belangrijk, om zo met eigen ogen te kunnen zien hoe lokale initiatieven zowel Stad als provincie positief veranderen. Tijdens de excursie is er dan ook meer dan voldoende ruimte voor de deelnemers om met de lokale initiatiefnemers te praten. Groningers in Stad en ommeland worden ondersteund door de Natuur- en Milieufederatie, Groninger Dorpen  Groninger Energie Koepel en Grunneger Power bij hun energieprojecten. De partijen organiseren ook de excursie.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.