Ads Top

Batterijen van elektrische auto’s gebruikt voor net stabiliteit

Virtual Power Plant (VPP) operator Next Kraftwerke en elektrisch voertuig (EV) aggregator Jedlix zijn een pilotproject gestart om gedurende een periode van twee jaar regelvermogen (aFRR) te leveren door slim gebruik te maken van de flexibiliteit in het laadproces van elektrische auto's. Next Kraftwerke en Jedlix zijn hiervoor geselecteerd door netbeheerder TenneT dat middels deze pilot onderzoekt wat de mogelijkheden zijn om aFRR te leveren door gebruik te maken van nieuwe decentrale technologieën.

Elektrische autobezitters, welke tijdens de pilot gebruik maken van de gratis Jedlix app, worden beloond voor het beschikbaar stellen van de flexibiliteit van de batterij wanneer deze thuis wordt opgeladen. Door de auto in de app te koppelen, kan Jedlix de laadvoorkeuren van gebruikers ontvangen en een live verbinding met de auto tot stand brengen, waardoor er slim geladen kan worden. Jedlix combineert gebruikersvoorkeuren, autogegevens en informatie over laadstations voor een continue voorspelling van de beschikbare capaciteit. Deze capaciteit wordt vervolgens door Next Kraftwerke aangeboden aan TenneT om het net te kunnen stabiliseren. Waar voorheen alleen elektrische autobezitters konden deelnemen met een energiecontract van een van de door Jedlix ondersteunde energiepartners, maakt deze pilot het nu mogelijk dat elke bezitter van een EV met de juiste eigenschappen kan participeren.

Via een real time verbinding tussen TenneT, Next Kraftwerke en Jedlix, is het mogelijk om de aangesloten EV-vloot op verzoek van TenneT binnen enkele seconden aan te sturen vanuit het centrale besturingssysteem van Next Kraftwerke. De technologie die hiervoor gebruikt wordt is de door Next Kraftwerke ontwikkelde ‘Next Box’. De Next Box is een remote control unit welke decentrale elektriciteitsproducenten en -consumenten verbindt met een centraal besturingssysteem. Naast kasverlichting, biogasinstallaties, wind- en zonnen-centrales, wordt nu ook een EV-vloot toegevoegd aan dit platform. Mocht een auto dus onverwachts niet beschikbaar zijn, dan zet Next Kraftwerke een van de andere aangesloten assets in.

Via een real time verbinding tussen TenneT, Next Kraftwerke en Jedlix, is het mogelijk om de aangesloten EV-vloot op verzoek van TenneT binnen enkele seconden aan te sturen vanuit het centrale besturingssysteem van Next Kraftwerke. De technologie die hiervoor gebruikt wordt is de door Next Kraftwerke ontwikkelde ‘Next Box’. De Next Box is een remote control unit welke decentrale elektriciteitsproducenten en -consumenten verbindt met een centraal besturingssysteem. Naast kasverlichting, biogasinstallaties, wind- en zonnen-centrales, wordt nu ook een EV-vloot toegevoegd aan dit platform. Mocht een auto dus onverwachts niet beschikbaar zijn, dan zet Next Kraftwerke een van de andere aangesloten assets in. Op die manier werken we aan een betrouwbare, goedkopere en duurzame elektriciteitsvoorziening.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.