Ads Top

Start aanbesteding Flexmarkt Zuidplaspolder

De Zuid-Hollandse regio Zuidplaspolder is volop in ontwikkeling. De grote hoeveelheid aanvragen voor aansluitingen door tuinders, bedrijven en woningen heeft ertoe geleid dat de capaciteit van het elektriciteitsstation op dit moment vrijwel volledig benut wordt. Daarom zoekt Liander samen met Stedin en TenneT een locatie waar een nieuw elektriciteitsstation kan worden gebouwd. Dit proces duurt enkele jaren. Om op korte termijn toch te kunnen blijven voldoen aan de vraag, werkt Liander aan de innovatieve oplossing van een flexmarkt.

In een flexmarkt maken verschillende afnemers en (lokale) leveranciers afspraken over (terug)levering en afname. De piekbelasting van het net wordt op deze manier gespreid over de dag. Zo kan extra verzwaring van het elektriciteitsnet uitgesteld worden. Op het moment dat wij een tekort aan transportcapaciteit in het net verwachten, vragen wij aan een aggregator om dit op te lossen. Een aggregator is een bedrijf dat het energieverbruik bij bedrijven of consumenten (klanten) kan sturen. Dit gebeurt uiteraard alleen wanneer daar toestemming voor wordt gegeven en tegen een bepaalde vergoeding. Door deze sturing ontstaat flexibiliteit.

De aggregator verhandelt deze flexibiliteit op de flexmarkt en verkoopt die bijvoorbeeld aan de regionale netbeheerder of een energiebedrijf. Het aansturen gebeurt volautomatisch, binnen de grenzen die de klant stelt en volgens van te voren vastgelegde afspraken.
Zo kan bijvoorbeeld een koelhuis zijn vriescellen op het moment van piekvraag twee uur uitzetten zonder dat dat invloed heeft op de temperatuur. Daarmee komt extra capaciteit beschikbaar voor een andere klant.

De energiemarkt verandert razendsnel door technische innovaties en de energietransitie. Hierdoor neemt de vraag naar transportcapaciteit van elektriciteit zeer snel toe. Dat vraagt om innovatieve oplossingen. Liander is in gesprek met de toezichthouder Autoriteit Consument en Markt (ACM) over de flexmarkt voor Zuidplaspolder om meer klanten te kunnen aansluiten in een gebied met capaciteitsschaarste. Mocht de ACM bezwaren uiten dan kan het aanbestedingstraject gestopt worden.

Foto: Moody

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.