Ads Top

Gelderland heeft grootste drijvende zonnepark van Nederland

Vrijdag 31 augustus 2018 openden Marianne Schuurmans (gemeente Lingewaard) en gedeputeerde Peter Drenth (provincie Gelderland) het grootste drijvende zonnepark van Nederland. Het zonnepark ligt op het gietwaterbassin van tuinbouwgebied Next Garden en is eigendom van Coöperatie Lingewaard Energie. Het zonnepark levert genoeg duurzame energie voor 600 huishoudens.

Met een oppervlak van 1,6 hectare en 6150 zonnepanelen is het op dit moment niet alleen het grootste drijvende zonnepark van het vaste land van Nederland, maar zelfs van Europa. Alleen in Engeland ligt er een groter zonnepark van 23.000 panelen. De verwachte stroomproductie van het zonnepark in Lingewaard is 1,75 miljoen kilowattuur. Dat is voldoende voor ruim 600 huishoudens.

De tuinders van Next Garden (voorheen Bergerden) gebruiken het water in het gietwaterbassin voor hun gewassen. In 2014 heeft Coöperatie Lingewaard Energie de tuinders betrokken bij het idee om drijvende zonnepanelen op het bassin te gaan plaatsen. Het water van het gietwaterbassin van de tuinders bleek groot genoeg (3,25 ha) voor het drijvende zonnepark. Daarnaast hebben de energiecoöperatie én de tuinders met de aanleg van het zonnepark een win-winsituatie gecreëerd. Hoe dit werkt, legt initiatiefnemer Pieter Siekman van Coöperatie Lingewaard Energie uit in onderstaande video.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.