Ads Top

InMotion wil als eerste team aan Le Mans meedoen met elektrische raceauto

Studententeam InMotion van de TU/e heeft deze week een ‘mock-up’ van de elektrische raceauto onthuld waarmee ze in 2023 willen deelnemen aan de 24 uur van Le Mans. Bijzonder is dat deze auto in twee minuten volledig moet kunnen opladen, terwijl huidige elektrische auto’s al gauw een uur nodig hebben. Door aan te tonen dat de laadtijd van elektrische auto’s drastisch verkort kan worden – en vergelijkbaar wordt met een tankbeurt met benzine – hopen ze de drempel richting elektrisch rijden weg te nemen.

Zandvoort, Zolder, Assen. Met zijn IM/e verbrak InMotion de afgelopen twee jaar royaal de ronderecords voor elektrische auto’s op deze circuits. Mooie mediagenieke mijlpalen voor het zes jaar oude studententeam, maar de onderliggende boodschap en doelstellingen van InMotion op langere termijn bleken daarbij voor de buitenwacht niet altijd even helder, stelt marketingmanager Gijs Herings. Extra uitdaging in het uitdragen van de missie is waarschijnlijk ook het ontbreken van een competitie die daarbij wat houvast biedt - zoals de Formula Student voor University Racing Eindhoven en de World Solar Challenge voor Solar Team Eindhoven.

In overleg met zijn partners en Raad van Toezicht heeft het team volgens Herings afgelopen jaar hard gewerkt aan het creëren van een duidelijker smoel (inclusief nieuwe huisstijl), waaruit het einddoel van InMotion ook voor buitenstaanders beter te begrijpen moet zijn. Want InMotion’s records-brekende racewagen IM/e - inmiddels omgedoopt tot Fusion - is een “heel gaaf concept, maar uiteindelijk slechts een onderdeel van de langetermijnvisie”, formuleert Herings’ medewoordvoerder Cas Verstappen.

Om een duidelijker beeld van de toekomst te geven, onthulde InMotion dinsdagavond zijn 'Vision', waarin volgens Verstappen alle geleerde lessen van voorgaande twee auto’s samenkomen waarop het team gaat voortborduren. Met deze concept car (nu nog een mock-up) wil het team naar eigen zeggen de laatste drempel richting elektrische mobiliteit wegnemen. Want de basis ligt er, de hele batterijenbusiness is sowieso booming en er is al veel winst geboekt, stelt Herings - maar de ontwikkelingen moeten en kúnnen sneller.

Vooral in het snel opladen van elektrische auto’s valt in de ogen van InMotion nog een wereld te winnen. En van dat laatste heeft het team zijn missie gemaakt: de laadtijd van elektrische auto’s drastisch verkorten. Geen uur batterijen laden om daarna weer vierhonderd kilometer te kunnen rijden, maar twee minuten aan de stekker - en dóór. “We hopen binnen anderhalf tot twee jaar een auto te hebben staan waarmee dat kan.”

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.