Ads Top

Melkveehouder voedt groen gas op lagedruk net

Melkveehouder Heida uit Hoornsterzwaag een primeur te pakken. De Fries voedt groen gas op het lagedruk net in. Daarmee draagt hij bij aan het verminderen van de uitstoot van CO2.

Koeien poepen heel wat. In hun mest zit methaan. Een schadelijk broeikasgas dat 25 keer zo sterk is als CO2, maar ook een waardevolle brandstof is. Door mest in de monomestvergister te gooien, wordt het omgewerkt naar groen gas. Zo wordt geen CO2 uitgestoten. Eén vergister betekent al zo’n 680 ton minder CO2-uitstoot per jaar: 300 auto’s minder op de weg. 

Heida is de eerste melkveehouder in het verzorgingsgebied van Liander die met een monomestvergister groen gas op ons lage druknet invoedt. De Fries is aangesloten bij coöperatie Jumpstart. Eén van de initiatieven van FrieslandCampina om CO2-uitstoot flink te verminderen. FrieslandCampina ondersteunt boeren bij de plaatsing van monomestvergisters en biedt hen een gunstige leaseregeling.

De melkveehouders willen hun opgewekte groene gas ook ’s zomers en ’s nachts invoeden. Periodes waarin minder gas nodig is. Om dat mogelijk te maken, verhoogt men de leveringsdruk van de invoeder in het gasnet. Zo ontstaat extra invoedruimte. De vergistingsinstallatie voedt niet op 100, maar op 120 Mbar in. Voordelen: de boeren kunnen ’s zomers en ’s nachts blijven invoeden zonder dat de kritische druk wordt bereikt en het gas heeft een groter bereik. Zo kunnen meer afnemers worden bereikt.

Om de kleine gasinvoeders groen gas in ons lage druknet in te laten voeden, is een invoedstation ontwikkeld.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.