Ads Top

Van Westergasfabriek naar zonnefabriek

Op de Westergasfabriek in Amsterdam komen 1.024 zonnepanelen te liggen. De panelen zijn eigendom van de Amsterdamse coöperatie Ecostroom. Het zonnedak is mogelijk gemaakt door de deelname van 155 buurtbewoners die het dak gefinancierd hebben en daarmee jaarlijks korting krijgen op hun energiebelasting. 

De Westergasfabriek was voorheen de opslag van met steenkool opgewekt stadsgas van gemeente Amsterdam. Nu is de gashouder symbool voor de decentrale energietransitie. Westergasfabriek nam al 100% groene stroom en bosgecompenseerd gas af bij Greenchoice maar zet nu een volgende stap op weg naar haar duurzame ambitie; klimaatneutraal in 2025. Op het dak wordt vanaf 1 september duurzame zonnestroom opgewekt. Greenchoice is afnemer van de zonnestroom en hielp de coöperatie met het vinden van deelnemers en ontzorging in de administratie.

Bij de opening van het project benadrukte wethouder Marieke van Doorninck (Duurzaamheid) van gemeente Amsterdam het belang van coöperatieve projecten voor draagvlak van mensen voor de energietransitie. Bovendien sprak ze haar waardering uit voor het leiderschap dat coöperaties als Ecostroom hierin nemen.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.