Ads Top

Solar MOOC studenten uit Nepal, Ecuador, Algerije en Myanmar volgen zonne-energiepracticum

“Met de Delftse kennis kan ik trainingsprogramma’s in Nepal ontwikkelen zodat de mensen gebruik kunnen maken van schone energie”, aldus Bisarad Trital. Hij is een van de vier internationale MOOC studenten (Massive Open Online Course) die vanaf maandag 30 juni een practicumweek volgen in het PV-Solar Lab van de TU Delft.

De TU Delft biedt de vier studenten de practicumweek aan nadat zij in december het tentamen van de eerste Solar Energy MOOC als besten maakten. Met het aanbieden van de gratis MOOC geeft de TU Delft studenten uit alle landen van de wereld de kans om de kennis op het gebied van zonne-energiesystemen op te doen en in de praktijk toe te passen.

De andere drie excellente studenten die het practicum gaan volgen, komen uit Ecuador, Algerije en Myanmar. Om voor de practicumweek in aanmerking te komen, moesten de beste 35 studenten een motivatiebrief schrijven. Arno Smets, universitair hoofddocent bij de afdeling Photovoltaic Materials and Devices (PVMD) van de Faculteit Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica (EWI). “Het was geweldig om de motivatiebrieven van de studenten te lezen. Deze vier studenten zijn zo ongelooflijk enthousiast om zich te specialiseren in het gebruik van zonne-energie en erg gemotiveerd om een enorm verschil in hun eigen land te maken. Naast de theoretische kennis die zij via de MOOC hebben opgedaan, kunnen zij ook hun praktische vaardigheden in het PV-lab van de TU Delft verder ontwikkelen”.

Photovoltaics (PV) is de technologie waarbij je met behulp van halfgeleidermaterialen zonlicht omzet in elektriciteit. Smets: “TU Delft heeft wereldwijd een hoge reputatie in het fundamenteel onderzoek naar nieuwe, goedkope PV technologieën met hoge rendementen en het demonstreren van de vele mogelijke toepassingen van PV-systemen. De TU Delft is de eerste universiteit die een cursus over zonne-energie aan een wereldpubliek aanbiedt”.

Het ontwerpen van een PV-systeem, de benodigde elektrotechniek en energieopslag maken standaard deel uit van verschillende masteropleidingen. Tijdens de practicumweek krijgen de studenten via metingen, analyses en experimenten inzicht in de samenhang tussen de verschillende systemen en het rendement daarvan. “Na de practicumweek zijn zij in staat om op kleine schaal een eigen PV systeem aan te leggen” aldus Arno Smets.

In september vorig jaar gingen de eerste twee MOOC’s (Massive Open Online Courses) van de TU Delft op het internationale edX-platform van start. Voor de MOOC over zonne-energie schreven meer dan 57.000 deelnemers zich in. Per jaar halen ongeveer 40 tot 50 bachelorstudenten het vak aan de TU Delft. Met de eerste Solar MOOC behaalden uiteindelijk 3.000 mensen een certificaat.  In september start de TU Delft met elf MOOC’s waaronder opnieuw de Solar MOOC. 

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.