Ads Top

35 mln voor energiebesparing sociale huurwoningen

Op donderdag 3 juli startte Energiefonds Overijssel een nieuwe inschrijvingsronde voor verduurzamingsprojecten met maatregelen op het gebied van energiebesparing en -productie van nieuwe energie. Woningcorporaties kunnen tot 3 oktober hun verduurzamingsprojecten bij het fonds indienen. Voor deze ronde is 35 miljoen euro beschikbaar. Sinds begin 2013 helpt Energiefonds Overijssel plannen voor nieuwe energie en energiebesparing in Overijssel te realiseren.

Energiefonds Overijssel heeft in totaal 100 miljoen euro beschikbaar voor energiebesparing en productie van nieuwe energie door woningcorporaties. Na de eerste inschrijvingsronde is 65 miljoen euro aan woningcorporaties verstrekt om vijftienduizend sociale woningen te verduurzamen. De woningcorporaties steken zelf ook geld in de verduurzaming. Gezamenlijk wordt er 137 miljoen euro geïnvesteerd in het verduurzamen van de vijftienduizend woningen. Dit levert een besparing op van 243 terajoule per jaar, wat overeenkomt met het energieverbruik van 3.100 huishoudens.

Theo Rietkerk, gedeputeerde Economie, Energie en Innovatie van provincie Overijssel: "Met deze 35 miljoen euro willen we de woningcorporaties uitdagen een extra stap te zetten op het gebied van energiebesparing. Met innovatieve projecten willen we niet alleen energiebesparende maatregelen stimuleren, maar ook lagere woonlasten voor de huurders realiseren. Daarnaast zijn deze projecten een stimulans voor de werkgelegenheid in de bouwsector in Overijssel."

De ingediende verduurzamingsprojecten worden gerangschikt op criteria als energiebesparing, efficiëntie van de investering, innovatie, woonlasten en dupliceerbaarheid. Energiefonds Overijssel financiert de beste projecten tegen een rente van 1,5% voor een periode van vijftien jaar.

De uitvoering van de duurzame renovaties zorgt niet alleen voor een betaalbare energierekening van de bewoners, maar stimuleert ook de werkgelegenheid. De eerste ronde alleen al vormde een zodanige impuls voor de bouw- en installatiesector dat 850 mensen een jaar lang aan de slag kunnen.

"Ik verwacht dat de Overijsselse corporaties in groten getale gebruik gaan maken van de nieuwe mogelijkheid om goedkoop te lenen. En dat ze ook een beroep gaan doen op de landelijke Stimuleringsregeling energieprestatie huursector (STEP). Deze regelingen kunnen complementair ingezet worden. Samen vormen ze een goede combinatie van de landelijke en lokale politieke focus op duurzaamheid met winst voor iedereen, zowel economisch als in wooncomfort. Ondanks de recente economische tegenslagen en de opgelegde huurdersheffing hebben veel woningcorporaties in Overijssel zich gecommitteerd aan de verduurzaming van hun woningbestand", aldus Bas-Jan Blom, directeur van Energiefonds Overijssel. "Het is bijzonder dat zij dat in deze mate deden, en in één provincie. Ze zijn daarmee een voorbeeld voor de sector."

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.