Ads Top

Groen vastgoed de nieuwe norm in de VS

Het totaal aan groen, commercieel vastgoed is in de VS significant toegenomen sinds 2005. Dat blijkt uit de resultaten van de vandaag gelanceerde Green Building Adoption Index, een gezamenlijk project van de CBRE Group, Inc., ’s werelds grootste service provider voor commercieel vastgoed, en de Universiteit Maastricht. Minneapolis is de Amerikaanse stad met het hoogste percentage aan groene, commerciële ruimte, maar in alle grote steden in de VS is een sterke toename te zien in groene vastgoedprojecten.

Andere resultaten zijn onder andere:

• Het toepassen van verschillende energie prestatie- en duurzaamheidsstandaarden in de VS is significant toegenomen sinds 2005. In die tijdsperiode zijn de gebouwen met een Energy Star-label gegroeid tot 10.2% van de markt en het deel van de kantoren met een LEED-certificaat is toegenomen van minder dan 0,5% in 2005 tot 5,1%;
• Gemeten naar oppervlakte beslaan kantoren met een LEED-certificaat nu in totaal 19,4% van de totale ruimte in de 30 kantoormarkten die in het rapport zijn beoordeeld;
• Na Minneapolis, waar 77,0% van de commerciële vastgoedmarkt als groen is gewaarmerkt, hebben de volgende steden het hoogste percentage aan groene ruimte: San Francisco (67,2%), Chicago (62,1%), Houston (54,8%) en Atlanta (54,1%).

Het onderzoek werd uitgevoerd door dr. Nils Kok en Rogier Holtermans van Universiteit Maastricht, in nauwe samenwerking met de U.S. Green Building Council (USGBC) en CBRE, en kwantificeert de dynamiek van de groeiende markt voor groene kantoorruimte in Amerikaanse kantoormarkten. Voor het onderzoek is gebruik gemaakt van statistische gegevens van meer dan 34.000 gebouwen over de tijdsperiode van 2005 tot 2013, met een totaaloppervlakte van meer dan 325 miljoen vierkante meter in de centrale zakendistricten van de 30 grootste Amerikaanse markten.

“Dit is het eerste onderzoek dat de relevantie van groene certificering in de commerciële vastgoedmarkt in cijfers uitdrukt,” zei dr. Nils Kok, Associate Professor in Finance and Real Estate aan Universiteit Maastricht. “Hoewel we allemaal voorbeelden kennen van gebouwen met een LEED- of ander groen certificaat, zijn de resultaten die we hier presenteren bewijs van de enorme groei van duurzaamheidscertificering op de commerciële vastgoedmarkt. De studie laat zien dat groen de voornaamste trend is geworden in alle grote steden in de VS.”

Hoewel de studie zich richt op de Amerikaanse vastgoedmarkt heeft duurzaamheid ook op de Nederlandse markt een vlucht genomen. Cijfers van de Dutch Green Building Council laten zien dat inmiddels 3.7 miljoen vierkante meter nieuwbouw en ruim 1.8 miljoen vierkante meter aan bestaand commercieel vastgoed gecertificeerd zijn (of zullen worden) middels het in Europa gangbare BREEAM label.

De Green Building Adoption Index is het eerste project dat voltooid is onder de Real Green Research Challenge (RGRC) van CBRE. Deze werd in september 2012 opgezet en vormt een officiële toezegging van de CBRE van 1 miljoen Amerikaanse dollar als financiering van onderzoek naar geavanceerde duurzaamheid in commercieel vastgoed.


Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.