Ads Top

RWE stelt Clauscentrale beschikbaar voor Belgische markt

RWE doet mee aan de tender die de Belgische overheid heeft uitgeschreven voor extra elektriciteitscapaciteit. Het energiebedrijf wil de gasgestookte Clauscentrale in Maasbracht voor zes jaar beschikbaar stellen aan de Belgische overheid. Gisteren heeft RWE een zogenoemd tenderbook ingediend.

De aanbesteding werd op 22 januari 2014 door de Belgische overheid uitgeschreven, omdat ze 700 tot 900 MW meer nieuwe elektriciteitscapaciteit beschikbaar wil hebben. Dat is nodig om het capaciteitstekort op te vangen dat dreigt te ontstaan door het op termijn afschakelen van kerncentrales.

'We willen bijdragen aan het veiligstellen van de leveringszekerheid in België én onze centrale in Nederland laten draaien', stelt Erwin van Laethem CEO van Essent. 'Het is een grensoverschrijdend en gezamenlijk initiatief dat als voorbeeld kan worden gezien voor de Europese elektriciteitsmarkt'.

Vanwege de huidige omstandigheden op de Nederlandse markt nam RWE eerder dit jaar het besluit om de Clauscentrale (opgesteld vermogen 1305 MW) met ingang van 1 juli jl. voorlopig uit bedrijf te nemen. Wanneer RWE de tender wint, kan de Clauscentrale begin 2019 de eerste stroom leveren aan België. De centrale komt volledig onder toezicht te staan van de Belgische netbeheerder Elia.

Over de Clauscentrale
Als onderdeel van de Clauscentrale in Maasbracht werd in 2012 de nieuwe, moderne eenheid C opgeleverd. Deze heeft een capaciteit van 1305 MW en een zeer hoge efficiency van 58 procent. De Clauscentrale is geografisch gunstig gelegen en staat drie kilometer van de Belgische grens en kan met een 13 kilometer lange hoogspanningskabel via een onderstation in Kinrooi aangesloten worden op het Belgische net.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.