Ads Top

Sanering gasfabrieksterreinen Tiel en Culemborg van start

Met de sanering van de locaties aan de Triosingel in Culemborg en de Westluidensestraat in Tiel worden de laatste verontreinigde locaties van voormalige gasfabrieken in Gelderland aangepakt. Gedeputeerde Staten hebben voor de sanering in Culemborg circa 495.000 euro beschikbaar gesteld en voor de sanering in Tiel een bijdrage van circa 950.000 euro. De verwachting is dat in 2015 ook deze beide saneringen gereed zullen zijn.

Luchtfoto uit 1950 van de Culemborgse gasfabriek aan de Triosingel; bron provincie GelderlandDe subsidie is beschikbaar gesteld in het kader van het Programma Gelderse gasfabrieken 2005-2015. Doel van dit uitvoeringsprogramma van het College is dat dat voor 2015 alle 31 voormalige gasfabrieksterreinen in Gelderland zijn aangepakt en opnieuw bestemd.

Na het sluiten van de gasfabrieken in de vorige eeuw bleek dat de bodem ter plekke ernstig verontreinigd achterbleef. Nieuwe bestemmingen op de zwaar vervuilde terreinen - veelal gelegen in de binnensteden - waren daardoor niet mogelijk. Met de sanering en aanpak van de laatste voormalige gasfabrieksterreinen zijn er op de locaties weer nieuwe eigentijdse bestemmingen mogelijk.

De gemeente Tiel ontwikkelt op de locatie aan de Westluidensestraat een cultureel kwartier: De Westluidense Poort. De Westluidense Poort wordt dé plek waar mensen elkaar ontmoeten, muziek maken, dansen, toneel spelen, cursussen, lezingen en debatten volgen en informatie halen. Ook wordt een parkeergarage aangelegd.

De gemeente Culemborg is voor de voormalige bestemming van dit laatste gasfabrieksterrein in haar gemeente, met een ontwikkelpartij in gesprek over de nieuwe bestemming.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.