Ads Top

GasTerra en Rijksuniversiteit Groningen samen in onderwijs

De Jouw Energie van Morgen truck, oftewel de RUG Discovery is al bijna tien jaar een begrip in het natuurwetenschappelijk- en technisch onderwijs in Nederland. De komende drie jaar blijft de truck rijden, dankzij een verlenging van de samenwerking tussen Rijksuniversiteit Groningen en GasTerra.

Ook de afgelopen drie jaar was GasTerra al sponsor van de truck. Tijdens een scholenbezoek staat het thema energie centraal. Het team van de Faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen van de RUG geeft daar invulling aan. Scholieren experimenteren bijvoorbeeld met het opwekken van energie uit zonlicht of trillingen.

‘Toekomstige energiescenario’s zijn een zaak van lange adem en de scholieren van nu moeten daar invulling aan geven. Maar de gemiddelde leerling weet relatief weinig over energie. Dat is dan ook een belangrijke reden om de missie voort te zetten’, aldus GasTerra.

Een andere reden voor continuering is het succes bij de scholen. ‘De truck is ook altijd een prettig weerzien met de natuurwetenschap. In de truck klopt het hart van de natuurwetenschap: de experimenten, de ervaringen, het meten, mislukken en opnieuw proberen, zelden zie je natuurwetenschap zo mooi en vol in bedrijf als in de truck’, aldus een natuurkundedocent van een Friese middelbare school.

'Bovendien is truck is al jarenlang een waardevolle stap in het kiezen van een studie,' vindt onderwijsdecaan Peter van Haastert van de faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen van de Rijksuniversiteit Groningen. 'Eerst bezoeken we met de truck leerlingen op school; daarna komen leerlingen op bezoek bij Science LinX, het interactieve science center van de faculteit. Zo onderhouden we intensief contact met leerlingen en scholen. De faculteit legt zijn rode loper uit'.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.