Ads Top

Ook komende tien jaar lagere energielasten voor glastuinbouw

Tuinders in de glastuinbouw kunnen ook voor de jaren 2015 tot en met 2024 een verlaagd energiebelastingtarief op aardgas krijgen. Het voordeel voor de tuinders bedraagt naar schatting gemiddeld rond €115 miljoen per jaar. Per bedrijf kan het tienduizenden euro’s aan energiebelasting schelen. De Europese Commissie heeft hiermee ingestemd op verzoek van staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken. In ruil voor dit verlaagde tarief is de sector gebonden aan een jaarlijks dalend plafond voor de uitstoot van CO2.

Staatssecretaris Dijksma noemde de toestemming van de Europese Commissie goed nieuws. "Nederland is wereldspeler op het gebied van de land- en tuinbouw en dat willen we graag zo houden. De verlenging van de verlaagde energiebelasting is voor tuinders een belangrijke steun in de rug. En het milieu wordt gespaard door jaarlijks dalende CO2-plafonds", aldus de staatssecretaris.

Glastuinbouwbedrijven zijn energie-intensief en relatief kleinschalig. Door de kleinschaligheid valt een groot aandeel van het energieverbruik in de dure tariefklassen. Ze worden daarom in vergelijking tot de energie-intensieve industrie onevenredig zwaar geraakt door de hogere tarieven in de verbruiksklassen tot 1 miljoen kubieke meter. Dat wordt nu, net als in voorgaande jaren, gecompenseerd.

Voor de tarieven bij een verbruik tot 170.000 kubieke meter wordt het tarief voor 2015 gekort van 19,36 naar 3,11 cent, voor het verbruik daarboven tot 1 miljoen kubieke meter van 4,67 naar 2,36 cent. Voor latere jaren gelden vergelijkbare kortingen. Boven een verbruik van 1 miljoen kubieke meter geldt het reguliere tarief voor grootverbruikers.

Als tegenprestatie voor dit verlaagde tarief is de sector gebonden aan een jaarlijks dalend plafond voor uitstoot van CO2. Als de glastuinbouwsector meer CO2 uitstoot dan is afgesproken, krijgen alle glastuinbouwbedrijven een heffing opgelegd.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.