Ads Top

Adorp wil energieneutraal worden

De bewoners van Adorp willen hun dorp energieneutraal maken. De eerste stap om zover te komen wordt nu gezet. De dorpsvereniging Adorp bekijkt samen met de bewoners hoe ze zelf zonne-energie kunnen opwekken en energie kunnen besparen. De provincie geeft de dorpsvereniging 30.000 euro subsidie. Dit bedrag wordt onder meer besteed aan een haalbaarheidsonderzoek en procesbegeleiding.

De dorpsvereniging van Adorp is vorig jaar gestart met bijeenkomsten om de bewoners te informeren over energiebesparing en het opwekken van zonne-energie. Met de subsidie van de provincie wil de vereniging de komende tijd meer draagvlak creëren, de besparingspotentie inventariseren en een zonne-collectief oprichten.

De dorpsvereniging Adorp is, samen met onder andere Grunneger Power, een van de grondleggers van de Groninger Energie Koepel (GrEK) en daarmee een van de oprichters van NLD Energie, het leveringsbedrijf van de drie noordelijke provinciale duurzame Energiekoepels.

De subsidie komt uit het project Lokale Energie. De provincie wil met dit project graag een bijdrage leveren aan het ontstaan van lokale initiatieven op het gebied van duurzame energie. Hiervoor is onder andere een Servicepunt ingericht, dat wordt uitgevoerd door de Natuur & Milieufederatie Groningen en de Vereniging Groninger Dorpen. Bewoners kunnen hier terecht voor kennis & advies, maar ook voor een bijdrage in de kosten voor bijvoorbeeld een haalbaarheidsonderzoek of de opstartkosten van een eigen energie coöperatie

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.