Ads Top

Gelders Innovatiekrediet voor diffuusglaskas in Bommelerwaard

Diffuus glas verspreidt het licht vele malen beter, waardoor planten beter groeien en er minder energie nodig is. Daarom stelt de provincie Gelderland een innovatiekrediet uit de regeling Betuwse Bloem Innoveert voor een diffuusglaskas ter beschikking aan een tuinder in de Bommelerwaard. Die bouwt in Zuilichem een nieuwe chrysantenkas van 7,7 hectare met diffuus-glas.

Kas met chrysanten; bron provincie GelderlandJan Jacob van Dijk: 'Glastuinbouw is een van de meest innovatieve sectoren. Met name de zoektocht naar energiezuiniger productiemethoden is een terugkerend thema. Dit project draagt daar aan bij en levert daarmee een belangrijke bijdrage aan een toekomstbestendige tuinbouwsector.'

Het is voor het eerst dat een chrysantenkweker in Nederland de kas bedekt met diffuus glas. In de rozenteelt komt het meer voor, in de snijbloementeelt nog niet. Het effect van diffuus glas verschilt per gewas. RCT Rivierenland gaf provincie Gelderland daarom positief advies over het plan, waarmee een innovatiekrediet van anderhalve ton is aangevraagd.

Het innovatiekrediet Betuwse Bloem Innoveert wordt verstrekt in de vorm van een achtergestelde lening. Daardoor besluiten andere financiers makkelijker tot meebetalen. De rente bedraagt 5 procent en bedraagt maximaal 150.000 euro per project. Zijn er meerdere ondernemingen bij betrokken, dan is het maximumbedrag 300.000 euro. De maximale projectduur is zes jaar met de mogelijkheid om deze te verlengen met vier jaar.

In de land- en tuinbouw wordt continu gezocht naar verbeteringen van kwaliteit en efficiency. De financiering van innovatieve projecten is op de markt echter niet altijd mogelijk. Daarom heeft de provincie Gelderland twee miljoen euro beschikbaar gesteld voor leningen aan innovatieprojecten in de land- en tuinbouwsector binnen het werkgebied van de Betuwse Bloem (nu: Greenport Gelderland). Daarmee wordt de drempel voor ondernemers om te investeren in innovaties lager, zodat het ondernemings- en vestigingsklimaat verbetert.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.