Ads Top

Aardbevingsmonitor Veiligheidsregio maakt kans op innovatieprijs

De aardbevingsmonitor van de Veiligheidsregio Groningen is genomineerd voor de Don Berghuijs Award. Deze prijs wordt ieder jaar uitgereikt aan het meest innovatieve project dat bijdraagt aan een veilige samenleving. De aardbevingsmonitor wordt gebruikt om via sociale media snel incidenten te signaleren, hulpdiensten op de hoogte te brengen en een beeld te krijgen van de impact in de samenleving.

Inwoners van de provincie Groningen helpen actief om hulpdiensten en overheidsorganisaties te attenderen op incidenten zoals aardbevingen. Daarbij wordt vaak gebruik gemaakt van sociale media. De monitor van de Veilidheidsregio, die sinds oktober 2013 in gebruik is, bestaat uit een geautomatiseerd systeem (Twitcident) dat 24 uur per dag speurt naar tweets van Groningers die een aardbeving hebben gevoeld. Bij een toename van het aantal relevante tweets stuurt het systeem een automatische melding. Hulpdiensten, de meldkamer en de andere betrokken organisaties hebben afspraken gemaakt hoe er daarna gehandeld moet worden. Met de monitor kunnen hulpdiensten snel een beeld vormen van de de zwaarte van de aardbeving, de locatie en de gevolgen daarvan. Daarnaast kan er meteen gericht informatie worden verstrekt aan de inwoners in het gebied.


De Veiligheidsregio Groningen is een samenwerkingsverband van de brandweer, de politie, de Geneeskundige Hulpverleningsorganisatie in de Regio (GHOR), de 23 Groninger gemeenten, de twee waterschappen, de provincie Groningen, het Openbaar Ministerie en Defensie. De partijen werken samen aan het vergroten van de veiligheid en het voorkomen en bestrijden van incidenten en crisissituaties.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.