Ads Top

Studenten met zelfgebouwd energieneutraal rijtjeshuis op weg naar Versailles

Hoe pak je een energieneutraal Hollands rijtjeshuis en een duurzame tuin in voor transport naar Frankrijk? Dat laten de studenten van de TU Delft zien als zij deze week vanuit Harbrinkhoek (Twente) naar Versailles (Frankrijk) vertrekken om mee te doen aan de Solar Decathlon 2014. Tijdens deze olympische spelen voor de duurzame bouw laat het studententeam zien dat je met het aanbrengen van een glazen constructie ook in een bestaand Hollands rijtjeshuis helemaal op zonne-energie kunt leven.

Voor deelname aan de Solar Decathlon 2014 heeft het Delftse studententeam een kopie van het ouderlijk huis van één van de studenten uit Honselersdijk gemaakt, een rijtjeshuis uit de jaren 60. Met het aanbrengen van een glazen constructie laten de studenten zien hoe deze bestaande woningen energieneutraal kunnen worden gemaakt en er tegelijkertijd extra woonruimte kan worden gecreëerd. Het concept heet Prêt-à-Loger, home with a skin, klaar om te bewonen omdat de bewoners erin kunnen blijven wonen als de tweede huid wordt aangebracht. In Nederland zijn 1,4 miljoen vergelijkbare woningen die op deze wijze van eigen energie kunnen worden voorzien.

Het Hollandse rijtjeshuis, met de duurzame tuin van NL Greenlabel, verrijst straks op het wedstrijdterrein in Versailles naast allemaal futuristische villa’s van de andere deelnemende landen. De studenten moeten het huis in Versailles in tien dagen weer opbouwen.
 De Solar Decathlon is een competitie tussen 20 universiteiten uit heel de wereld. Deze editie vindt tussen 28 juni en 14 juli plaats in Versailles, naast de paleistuinen van de Zonnekoning. De twintig huizen moeten twee weken zelfstandig functioneren, alleen op zonne-energie. Op 12 juli maakt de jury bekend welke universiteit heeft gewonnen.

De realisatie van het huis is tot stand gekomen dankzij een bijdrage van de TU Delft, TBI Holdings, het programma Energiesprong van het ministerie van Binnenlandse Zaken, Univé en verschillende leveranciers van materialen.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.