Ads Top

Minder stroomverbruik tijdens groepswedstrijden: daling van 14% verwacht tijdens Nederland-Mexico

Tijdens de groepswedstrijden van het Nederlands elftal op het WK2014 kwam het stroomverbruik in Nederland gemiddeld 10 procent onder het normale niveau. Dat blijkt uit een analyse van energiebedrijf Essent. Op basis daarvan verwacht Essent dat zondag tijdens de wedstrijd tussen Nederland en Mexico in Nederland zo’n 14 procent minder elektriciteit verbruikt wordt dan normaal.

Tijdens het eerste groepduel, waarin Oranje wraak nam op wereldkampioen Spanje, daalde het stroomverbruik in Nederland tot 7 procent onder het normale niveau. Gedurende de tweede groepswedstrijd tegen Australië nam het energieverbruik met 10 procent af. Het laatste duel in de groepsfase, waarin Nederland zich verzekerde van een eerste plaats in de poule door te winnen van Chili, had nog meer impact. Toen verbruikten we 12 procent minder elektriciteit dan normaal.

Tijdens het WK in 2010 zag Essent een soortgelijk patroon. Naarmate het Nederlands elftal verder kwam in het toernooi, werd de daling van het elektriciteitsverbruik tijdens de wedstrijd groter: van gemiddeld 3,3 procent tijdens de groepswedstrijden, naar 5,7 procent in de 1/8 finale, 8 procent in de 1/4 finale, 11 procent in de 1/2 finale en maar liefst 14 procent in de finale.

De grotere daling, naarmate het Nederlands elftal meer WK-wedstrijden wint, is te verklaren doordat meer mensen de wedstrijden kijken. Als men dit bij vrienden of in de kroeg doet, gebruiken we tijdens de wedstrijd minder apparaten, die normaal gesproken vaak tegelijkertijd aan staan, zoals tv’s, computers en (vaat)wasmachines.

Opvallend bij de groepswedstrijden van Nederland in dit WK is het effect van de eerste en de tweede helft op de daling van het stroomverbruik onder het normale niveau. Bij de wedstrijden tegen Australië en Chili had de tweede helft, tussen 19 en 20 uur, de meeste impact. Bij de wedstrijd tegen Spanje was de impact van de eerste helft, tussen 21 en 22 uur, juist groter. Dat komt omdat we normaal gesproken tussen 19 en 22 uur vaak televisie kijken of het huishouden doen, zoals wassen, strijken en stofzuigen.

De gemiddelde daling in stroomverbruik tijdens de groepswedstrijden van Nederland is dit jaar met 10 procent een stuk groter dan de 3,3 procent in 2010. Dat komt omdat Oranje toen twee van de drie groepswedstrijden om 13.30 uur ’s middags speelde; een tijdstip waarop het stroomverbruik thuis in ons land toch al lager is, omdat mensen dan aan het werk zijn.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.