Ads Top

Nederlandse Wind Energie Associatie organiseert Open Winddagen

Dit weekend zijn de Open Winddagen in Nederland. Verspreid over het land houden exploitanten en beheerders van windturbines dan 'open huis' voor iedereen die een grote of kleinere windturbine van dichtbij wil bekijken. Op verschillende locaties staat de deur van de turbine ook letterlijk open om binnenin een kijkje te nemen. De Open Winddagen worden voor de derde keer georganiseerd door de Nederlandse Wind Energie Associatie (NWEA).

Op de site www.nwea.nl/openwinddag staat een kaart met alle te bezichtigen locaties. Veel locaties in Noord- Holland zijn te bezichtigen, maar ook in Friesland, Groningen, Utrecht, Zuid Holland, Zeeland en Overijssel zijn windprojecten opengesteld. Sommige projecten zijn zaterdag open en andere juist op zondag. Dit staat aangegeven bij de adres- en andere gegevens van de windprojecten. Binnen de aangegeven tijden is iemand aanwezig die bezoekers veel kan vertellen over de turbine(s) en over windenergie in het algemeen. Diverse locaties hebben naast de openstelling ook andere activiteiten bij het windproject.
Tijdens de zaterdag is ook het bedrijf Safe Site Valbeveiliging in Alblasserdam opengesteld. Dit bedrijf is een trainingslocatie voor het werken en redden op hoogte in windturbines. Tijdens de open winddag geven ze demonstraties over evacueren, het gebruik van valbeveiligingssystemen en rope acces.

De Open Winddagen zijn een initiatief van de Nederlandse Wind Energie Associatie NWEA en vinden plaats rond de datum van Global Wind Day, 15 juni. Wereldwijd worden rond deze datum allerlei activiteiten rond windenergie ontplooid om deze schone energie opwekking meer bekendheid te geven.

Op de vrijdag 13 juni vindt in Emmeloord een Winddag-symposium plaats voor de windenergie sector, waarbij ook een excursie naar het in aanbouw zijnde windpark in de Noordoostpolder op het programma staat. Zie voor meer details: www.nwea.nl/winddag.

Er staan in Nederland ongeveer 2.000 moderne windturbines op land en 96 op zee. Samen zijn die goed voor de duurzame stroom ruim 2.5 miljoen huishoudens. De overheid streeft naar 6.000 megawatt opgesteld windvermogen op land én minstens 4.500 megawatt op zee in 2020, meer dan voldoende voor alle huishoudens in Nederland. Er staat nu totaal 2.600 megawatt. Windenergie is goedkope duurzame energie, schoon (geen uitstoot van stikstof of CO2) en maakt Nederland minder afhankelijk van energie uit het buitenland.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.