Ads Top

Innovatief dubbel glas maakt 60% energiebesparing mogelijk in kassen

Onlangs werd het concept van de ID-kas uitgeroepen tot winnaar van de Greentech Innovation Awards 2014. In deze kas wordt gebruik gemaakt van innovatief gecoat dubbel glas, waardoor een energiebesparing van maar liefst 60% wordt bereikt. 

De ID-kas is ontwikkeld in een samenwerking tussen Technokas, Duijvestijn Tomaten, Boal Systemen en Scheuten Glas. De grootste uitdaging zat hem erin dat gewoon dubbel glas, wanneer dit gebruikt wordt in een kas, maar liefst 20 procent minder licht doorlaat. Om een kas te ontwikkelen die optimaal kan werken en waarmee bovendien flink energie bespaard kan worden, was er verdere ontwikkeling op dit gebied nodig.

De eerdere Venlokas wordt hiermee verder doorontwikkeld. Het glas dat gebruikt wordt in de ID-kas is dubbel glas dat voorzien is van een antireflectiecoating. Hierdoor wordt er in de ID-kas veel meer licht doorgelaten en is de kas bovendien beter geïsoleerd. Op die manier kan er tot wel 60% op energie worden bespaard in de kas.

Het glas speelt een dusdanig belangrijke rol in deze innovatie, dat er op dit gebied mogelijk nog meer te winnen valt wanneer de ID-kas verder wordt doorontwikkeld. Ortwin Braaksma, glasexpert van Glas.nl licht toe: “Met glas is al zo veel mogelijk, wanneer de mogelijkheden verder worden doorontwikkeld, kan dit op nog veel meer toepassingen een enorme energiebesparing opleveren. Onlangs is er zelfs door studenten van de TU Delft een jaren 60 rijtjeshuis volledig energieneutraal gemaakt met behulp van een glazen kasconstructie met geïntegreerde zonnepanelen. De glazen kasconstructie vormt een soort isolerende laag om het huis heen. Deze ontwikkelingen tonen aan dat verdere vooruitgang op het gebied van glas zeker niet stilstaat en dat is een goede zaak”.


Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.