Ads Top

Weglekkende energie biedt besparingskansen

Installateurs waarschuwen voor gaslekkages in woningen. Huishoudens kunnen in sommige gevallen voor honderden euro’s per jaar besparen door weglekkende energie tegen te gaan. Naar schatting honderdduizenden woningen hebben last van lekkende gasleidingen. Dit stelt Uneto-VNI, de brancheorganisatie van installateurs. Vaak is de lekkage minimaal, maar in sommige gevallen wonen mensen op een tikkende tijdbom, bericht het AD. Per jaar zouden er twee doden vallen door gaslekkages.

Uneto-VNI wil dat de verplichte periodieke keuring van gasinstallaties terugkeert. Na de privatisering van de gasbedrijven in de jaren 90 verdwenen deze controles. “Wij kunnen niet herleiden dat er door gaslekkages dodelijke ongelukken gebeuren. Ook kunnen we niet bevestigen dat het om honderdduizenden huizen gaat”, reageert woordvoerder Martijn Boelhouwer van Netbeheer Nederland. “Maar om problemen op de langere termijn te voorkomen, is het de moeite waard om de mogelijkheden van een periodieke check te bespreken. Op zichzelf is het wel raar dat voorheen de gemeentelijke gasbedrijven de installaties naliepen, en dat dit nu niet meer gebeurt. Er zijn best woningen die wat ouder zijn, waarbij nooit iets aan de binnenhuisinstallatie is gedaan.”

De overgrote meerderheid van de woningen in Nederland heeft een gasaansluiting, vertelt Boelhouwer. “Dat zijn ruim 7 miljoen adressen.” Gas is van nature reukloos. Omdat het vluchtig en zeer explosief is, is er een kenmerkende geur aan toegevoegd. Het vonkje van een lichtschakelaar, een mobieltje of deurbel kan gas al doen ontploffen. Wie een gaslucht ruikt bij apparatuur als gasfornuis, geiser of cv-ketel moet direct de ruimte ventileren, de hoofdkraan sluiten en de netbeheerder of een erkende installateur bellen, benadrukt Boelhouwer. Bewoners kunnen gaslekken zelf opsporen met een beetje zeepsop of met speciale spuitbussen met schuim. Als er belletjes ontstaan in het sop of schuim, is er sprake van een lek.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.