Ads Top

Universiteit Hasselt stapt mee in groen bodemsaneringsproject in Genk

De Universiteit Hasselt neemt de komende drie jaar deel aan een demonstratieproject in Genk waarbij onderzocht wordt of fytoremediatie – het gebruik van planten bij de sanering van bodems en (grond)water – een haalbaar alternatief is voor de meer klassieke saneringstechnieken. Het onderzoek is een initiatief van studiebureau Arcadis en wordt deels gefinancierd door de Vlaamse afvalstoffenmaatschappij OVAM. Fytoremediatie is één van de speerpunten van het Centrum voor Milieukunde (CMK) van de UHasselt.
Bij fytoremediatie worden planten (inclusief bomen) gebruikt voor het vastleggen, verwijderen, omzetten en/of afbreken van schadelijke stoffen uit bodems of (grond)water. “In veel gevallen spelen daarbij in feite vooral de plantgeassocieerde micro-organismen (bacteriën, schimmels…) de hoofdrol”, zegt prof. dr. Jaco Vangronsveld, verbonden aan het Centrum voor Milieukunde.
Deze – letterlijk en figuurlijk – groene saneringstechniek heeft in meerdere opzichten een groot voordeel in vergelijking met de klassiekere methoden zoals het afgraven of chemisch ‘wassen’ van vervuilde gronden of het oppompen van verontreinigd water. “Fytoremediatie is om te beginnen minder duur (enkel de aanplant en onderhoud van bomen), er komt geen transport aan te pas (het kan op de plek van de verontreiniging uitgevoerd worden) en het werkt op zonne-energie (want aangedreven door de fotosynthese van de plant). Daarnaast is fytoremediatie veel minder belastend voor de omgeving, het laat een minder grote CO2-voetafdruk na”, aldus professor Vangronsveld.
Maar ondanks de voordelen wordt de techniek momenteel slechts beperkt toegepast in Vlaanderen. Het Arcadis-project in Genk moet de mogelijkheden van fytoremediatie bijkomend aantonen en de kennis over deze biotechnologie in de Vlaamse bodemsaneringssector vergroten.
Dat Arcadis voor dit project samenwerkt met UHasselt-onderzoekers is geen toeval. Het CMK is een pionier als het gaat om onderzoek naar en het in de praktijk brengen van fytoremediatie. Zo experimenteerde de Universiteit Hasselt midden jaren negentig al met planten bij het ‘schoonmaken’ van vervuilde bodems. De expertise van Jaco Vangronsveld en zijn team is intussen wereldwijd erkend.
 

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.