Ads Top

Aanhoudende kou is goed voor zonnestroom

De aanhoudende kou en het zonnige weer zorgen samen voor record na record in zonne-energieland. Ook bij de testinstallatie voor zonnepanelen aan de Universiteit Utrecht zijn de rendementen tot wel 10% hoger. Het zou zo maar kunnen dat de opbrengst van de zonnepanelen van de afgelopen dagen als record in de boeken terecht komt. icon Wilfrief van Sark, zonnecelonderzoeker Universiteit Utrecht icon Wilfrief van Sark, zonnecelonderzoeker Universiteit Utrecht,
Zonnepanelen leveren veel stroom als de zon schijnt, dat is voor iedereen duidelijk. De zon zorgt er ook voor dat zonnepanelen warmer worden. Dat leidt er helaas toe dat de prestatie van zonnepanelen wat achteruit gaat. Dit is te wijten aan de eigenschappen van met materiaal waaruit een zonnepaneel is opgebouwd: silicium. Maar het hangt ook af van de wijze waarop een zonnepaneel op een dak is aangebracht. Als er een dunne luchtspleet tussen de dakpannen en het zonnepaneel aanwezig is, zal de wind voor natuurlijke verkoeling zorgen.
Lage temperatuur Een lage temperatuur leidt er toe dat de prestatie van de zonnepanelen juist verbetert bij dezelfde hoeveelheid zonne-instraling als in mei of juli. In de afgelopen week zijn er veel dagen geweest met veel zon, lage temperatuur, en een harde oostenwind. De gevoelstemperatuur was wel -15 graden Celcius. Niet alleen wij voelen de kou, ook de zonnepanelen. De temperatuur van de panelen in de testinstallatie schommelde rond het vriespunt, bij volle zon. Dit leidde tot een verhoging van het rendement van panelen met wel 10%.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.