Ads Top

Philips realiseert 's werelds meest energiezuinige warmwitte LED-lamp

Koninklijke Philips Electronics maakt naar eigen zeggen een nieuwe doorbraak in LED-verlichting bekend: 's werelds meest energiezuinige LED-lamp die geschikt is voor algemene verlichtingstoepassingen. Onderzoekers van Philips hebben een TLED-prototype ontwikkeld - ter vervanging van TL-verlichting - die een recordopbrengst van 200 lumen per watt aan wit licht van hoge kwaliteit produceert (in vergelijking met 100 lm/W voor fluorescentieverlichting en slechts 15 lm/W voor traditionele gloeilampen). Dit prototype TLED-lamp is tweemaal efficiënter dan voorgaande lampen en halveert in feite het energieverbruik.
Aangezien verlichting verantwoordelijk is voor meer dan 19% van het totale elektriciteitsverbruik op de wereld, belooft deze innovatie de bron te worden van aanzienlijke energie- en kostenbesparingen over de hele wereld. De 200 lm/W TLED-lamp zal naar verwachting in 2015 op de markt komen voor kantoor- en industrietoepassingen en zal daarna uiteindelijk ook voor woningen beschikbaar komen.
De nieuwe TLED-lamp laat voor het eerst zien dat verlichtingstechnici erin zijn geslaagd een verlichtingsrendement van 200 lm/W te bereiken zonder afbreuk te doen aan de kwaliteit van het licht, waarbij alle parameters voldoen aan de strenge eisen voor kantoorverlichting. “Dit is opnieuw een belangrijke doorbraak op het gebied van LED-verlichting, die de transformatie van de verlichtingssector verder voortstuwt”, aldus René van Schooten, CEO Light Sources & Electronics van Philips Lighting. “Nadat we erkenning hebben gekregen voor de kwaliteit van ons LED-licht (dat het licht van traditionele lampen nabootst) en voor het creëren van een nieuwe beleving met Philips Hue (het slimme draadloze verlichtingssysteem voor thuisgebruik), presenteren we nu de volgende innovatieve stap door het verdubbelen van het verlichtingsrendement. Het is fascinerend je voor te stellen welke enorme energie- en kostenbesparingen dit teweeg zal brengen voor onze planeet en onze klanten.”
De TLED-lampen zijn bedoeld als vervanger voor de fluorescentiebuisverlichting (TL-lampen) in kantoren en de industrie, die op dit moment meer dan de helft van de totale verlichting op de wereld uitmaakt. Overschakelen op de tweemaal efficiëntere 200 lm/W TLED-lampen zal leiden tot uitgebreide energie- en kostenbesparingen.
Alleen al in de VS verbruiken fluorescentielampen bijvoorbeeld jaarlijks ongeveer 200 terawatt aan elektriciteit. Als al deze lampen zouden worden vervangen door 200 lm/W TLED's, zouden de VS ongeveer 100 terawatt minder energie verbruiken (vergelijkbaar met de productie van 50 middelgrote energiecentrales). Dat zou een besparing opleveren van meer dan 12 miljard dollar en voorkomen dat ca. 60 miljoen ton CO2 in de atmosfeer terechtkomt.
Deze nieuwe LED-innovatie onderstreept het belang en de kracht van de verlichtingsactiviteiten van Philips, waar expertise wordt gebundeld op het gebied van LED-technologie, -lampen, -toepassingen en -systemen. De toonaangevende innovaties van Philips Lumileds, zoals die op het gebied van fosfortechnologie en blauwe LEDs, dragen bij aan de hoge lichtkwaliteit en de vooruitgang die wordt geboekt ten aanzien van rendement.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.