Ads Top

Dertien organisaties naar rechter om kolencentrale

Greenpeace en Natuur & Milieu stappen samen met nog 11 Duitse en Nederlandse organisaties naar de Raad van State. Zij willen de natuurvergunning voor de nieuwe kolencentrale van RWE/Essent aan de Waddenzee van tafel krijgen. Vandaag wezen de provincie Groningen en het ministerie van Economische Zaken de bezwaarschriften van de milieuclubs af.
De eerste natuurvergunning voor deze grootste kolencentrale van Nederland, aan de Eemshaven, werd in augustus 2011 op vier belangrijke punten door de Raad van State  afgewezen. Ron Wit, hoofd klimaat en energie bij Natuur & Milieu: `De nieuwe natuurvergunning rammelt weer aan alle kanten en de overheden overtreden de wet. Wij achten de kans groot dat de Raad van State ons weer in het gelijk gaat stellen.'
Ondertussen gaat de bouw van de kolencentrale gewoon door. Beide milieuorganisaties wijzen erop dat de centrale niet nodig is voor de energievoorziening van Nederland. Deze kolencentrale zou straks de grootste uitstoter van broeikasgassen in Nederland worden, evenveel als 3,5 miljoen personenauto's. Minder vervuilende gascentrales staan stil vanwege overcapaciteit.
De milieuorganisaties maken zich ook grote zorgen over de natuurschade die deze overbodige centrale zal veroorzaken. ‘Elk jaar zouden straks miljoenen kilo's schadelijke stoffen en honderden kilo's zware metalen zoals kwik uit de schoorstenen van RWE/Essent komen,' vertelt Sanne van Keulen, hoofd Klimaat en Energie van Greenpeace. 'Die viezigheid valt neer op natuurgebieden en richt daar schade aan, dat kun je niet schoon rekenen. De kwetsbare natuur in en om de Waddenzee verdient bescherming, geen kolencentrale.
Naast de 15 milieuorganisaties die nu naar De Raad State stappen, tekenden ook alle zeven Duitse Waddeneilanden een resolutie tegen de kolencentrale.


Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.