Ads Top

Studenten TU Eindhoven gaan revolutionaire gezinswagen op zonne-energie maken

Een team van 22 TU/e-studenten gaat een revolutionair nieuw soort elektrische auto ontwerpen en bouwen. Een comfortabele en hypermoderne gezinsauto die meer dan de helft van de energie direct van de zon krijgt, geschikt is voor normaal gebruik en lange afstanden, zonder extra verbrandingsmotor aan boord. Het team gaat in oktober 2013 deelnemen aan een nieuwe klasse van de World Solar Challenge in Australië, speciaal voor praktische meerpersoonsauto’s. Het team presenteert de plannen op 10 oktober, op de Ecomobiel-beurs in Rotterdam.
Er rijden al elektrische auto’s in het verkeer, maar vanwege de beperkte batterijcapaciteit kunnen ze maar korte afstanden rijden, of ze hebben een verbrandingsmotor erbij voor de langere afstanden. Het idee van de studenten van het Solar Team Eindhoven is eenvoudig: vervang die verbrandingsmotor door hoog-rendementzonnepanelen op de auto. Ze zijn ervan overtuigd dat je zo 800 kilometer kan rijden. En zelfs dan hoeft de auto niet per se aan het stopcontact: zolang hij overdag buiten staat, laadt hij op. “Dit kan nu al, met de nu beschikbare technologie”, vertelt teamlid Roy Cobbenhagen stellig. “En dat willen we de wereld laten zien. Maar je moet de auto er wel op ontwerpen. Precies dat gaan wij doen - zonder concessies te doen aan comfort en veiligheid.”
De vierpersoonsauto, die in juni 2013 rijklaar moet zijn, wordt extreem licht: 340 kilo. Verder mikken de studenten op een minimale luchtweerstand, onder meer door de auto erg laag te maken. Daarnaast gaat de auto met een slimme cruise control optimaal gebruik maken van de energie. Als bijvoorbeeld uit de routeplanner blijkt dat de weg verderop heuvelaf gaat, anticipeert de auto daarop. Als uit online weerinformatie blijkt dat het verderop zonnig is, past de auto zich daarop aan. En zo zal de auto ook kunnen reageren op file-informatie. Verder krijgt de auto geheel nieuwe bedieningsconcepten, die intuïtiever en gebruiksvriendelijker zijn dan knoppen en schakelaars, onder de noemer ‘Autorijden 2.0’. De 22 geselecteerde teamleden leggen voor dit project een jaar hun studie stil.
Het Solar Team Eindhoven gaat van 6 tot 13 oktober 2013 deelnemen aan de World Solar Challenge in Australië. Deze tweejaarlijkse wedstrijd is wereldwijd bekend van de speciale zonnewagens die zo snel mogelijk Australië oversteken. Deze 1-persoonsvoertuigen in deze race staan echter ver van de dagelijkse auto-realiteit. Daarom is er vanaf 2013 een nieuwe klasse: de ‘Cruiser Class Solar Electric Vehicles’. De deelnemende auto’s worden beoordeeld op energiegebruik, het gewicht dat ze kunnen vervoeren, op hoe praktisch ze zijn, en hoe snel ze het parcours afleggen.


1 opmerking:

  1. Die luchtweerstand wordt altijd in de strijd gegooid, en in dit geval helpt het als het dak horizontaal is en groot, maar zoveel maakt die lucht weerstand toch eigenlijk helemaal niet uit? Hoeveel % is daarmee te winnen?

    Overigens ben ik heel benieuwd naar t grove sommetje, hoeveel gebruikt een middenklasser op 800 km en hoeveel paneel oppervlakte kan in deze energie voorzien?

    BeantwoordenVerwijderen

Mogelijk gemaakt door Blogger.