Ads Top

Stedin begint proef met openbare verlichting in Houten

Storingen in de openbare straatverlichting eerder traceren en sneller oplossen. Dat is het doel van een proef die Stedin eind december in het noordoostelijke deel van Houten begint. De netbeheerder voegt vanaf oktober speciaal voor het project moderne technologie toe aan het openbare verlichtingsnet in de wijk Noord-Oost. Hiermee wordt de betrouwbaarheid van de openbare verlichting vergroot. De proef duurt tot eind 2013.
Aanleiding voor de proef in Houten zijn meerdere uitvallen van de plaatselijke straatverlichting. Vooral bewoners uit De Sloten en Velden  hebben daar de afgelopen jaren last van gehad. De gemeente Houten en Stedin hechten uit het oogpunt van veiligheid aan een goed functionerende openbare verlichting in de openbare ruimte.
Mensen voelen zich veilig in een goed verlichte omgeving. Naast het verhogen van die sociale veiligheid speelt straatverlichting een belangrijke rol in het creëren van een prettig woon- en werkklimaat. Goed licht draagt ook bij aan de verkeersveiligheid en het maakt de omgeving mooier.
Uitval sneller lokaliseren en oplossen
Op verzoek van het Houtense gemeentebestuur heeft Stedin onderzocht op welke wijze uitval van de openbare verlichting sneller gelokaliseerd en opgelost en qua omvang beperkt kan worden. De netbeheerder heeft hiervoor een speciale meetmethodiek ontwikkeld waarbij astronomische klokken de lantarenpalen op straat inschakelen en het lokale elektriciteitsnet is voorzien van nieuwe en moderne techniek.
Hierbij wordt door speciaal ontwikkelde meetapparatuur de verlichting ingeschakeld. In geval van storing meldt de apparatuur deze direct. Stedin is daardoor eerder op de hoogte van de storing in het openbare verlichtingsnet en kan deze sneller oplossen. Stedin bouwt de nieuwe techniek op negen plekken in het bestaande elektriciteitsnet in het noordoostelijke deel van Houten. Samen met de gemeente gaat de netbeheerder gedurende de pilot de metingen monitoren en de resultaten beoordelen.
Bij gebleken succes verdere toepassing
Stedin verwacht met deze nieuwe wijze van inschakelen van de openbare verlichting aan de wensen van de gemeente te kunnen voldoen. Bij gebleken succes zal Stedin de nieuwe techniek vanaf 2013 gaan toepassen in heel Houten en daarnaast ook in de andere gemeenten in haar verzorgingsgebied.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.